Kina:Gugl prekinuo cenzuru pretrage

Izvor: B92, 22.Mar.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina:Gugl prekinuo cenzuru pretrage

Beograd -- Internet pretraživač Gugl prekinuo je cenzuru rezultata pretraživanja, uprkos upozorenju da je prema kineskom zakonu dužan da cenzuriše sadržaje pretrage.

Kineski zvaničnici upozorili su Gugl više puta da će se suočiti sa posledicama ako se ne povinuje državnim zakonima o cenzuri. Iz Gugla stižu reakcije da se nadaju da će kineska vlada poštovati njihovu odluku, kao i da su veoma svesni da država može u svakom trenutku da blokira pristup Guglu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Gugl se,u januaru, žalio na, kako je saopšteno "sofisticirane sajber napade na njihov sistem, a koji potiču iz Kine".

Zbog mogućnosti da zbog, prestanka cenzure rezultata pretraživanja, Kina blokira pristup Guglu, korisnici tog pretraživača u toj državi će biti preusmeravani na hongkonški sajt google.com.hk.

Gugl je saopštio da je to kompromisno rešenje, potpuno legalno i da će u velikoj meri ljudima u Kini povećati pristup internetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Google prekinuo cenzuru u Kini

Izvor: Domino Magazin, 23.Mar.2010, 01:11

Najzad Internet sloboda u komunističkoj zemlji..Internet pretraživač Google saopštava da je prekinuo cenzuru pretraživanja u Kini. Kineski zvaničnici su nekoliko puta upozorili giganta da će se suočiti sa posledicama ako ne nastavi da pruža podršku državnoj administraciji u cenzuri Interneta...Kineska...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.