Keri pred kongresmenima o Iranu

Izvor: VOA, 28.Jul.2015, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri pred kongresmenima o Iranu

Američki državni sekretar Džon Keri je pozvao Kongres da potvrdi sporazum sa Iranom, navodeći da će ukoliko ga SAD odbace, “biti prokockana najbolja šansa” da se iranski nuklearni program stavi pod kontrolu.

Na današnjem pretresu na Kapitol hilu, državni sekretar Džon Keri upozio je da bi u slučaju da SAD odbace nuklearni sporazum sa Iranom, postignut tokom višegodišnjih pregovora, Teheran “bez ograničenja” mogao da krene u razvijanje nuklearnog oružja. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<

“Sporazum je dobar, dobar za svet, dobar za Ameriku, dobar za naše saveznike i naše prijatelje,” rekao je Keri na današnjem pretresu u Odboru za spoljnopolitičke poslove u Predstavničkom domu Kongresa.

Američki Kongres je u ranoj fazi 60-dnevnog analiziranja sporazuma, koji su sa Iranom postigle Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija. Keri je pozvao Kongres da potvrdi sporazum, navodeći da će ukoliko ga SAD odbace, “biti prokockana najbolja šansa” da se iranski nuklearni program stavi pod kontrolu.

Iran je pristao na ograničenje svog nuklearnog programa, radi ukidanja zapadnih i sankcija UN-a, koje su umnogome usporile iransku ekonomiju. Sporazum treba da odobre oba doma Kongresa, u kojima republikanci imaju većinu. Na današnjem pretresu, sumnju u sporazum iskazali su i republikanski predsedavajući, kao i demokratski lider pomenutog odbora.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.