Karter: Američki sistem protivraketne odbrane biće uspostavljen u Južnoj Koreji uprkos Kini

Izvor: Blic, 09.Apr.2016, 01:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karter: Američki sistem protivraketne odbrane biće uspostavljen u Južnoj Koreji uprkos Kini

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je danas da će sistem protivraketne odbrane SAD biti uspostavljen u Južnoj Koreji, uprkos protivljenju Kine.

Karter je Savetu za međunarodne odnose u Njujorku rekao da će taj sistem biti uspostavljen i da je to pitanje Južne Koreje i SAD.

- To je deo zaštite naših sopstvenih snaga na Korejskom poluostrvu i zaštite Južne Koreje. To nema nikakve veze sa Kinom - rekao je Karter.

Vašington i Seul počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su prošlog meseca pregovore o razvoju sistema THAAD za odbranu od pretnje severnokorejskih projektila, pošto je Pjongjang nedavno sproveo nuklearne probe i lansirao rakete dugog dometa.

Pročitajte još:

Mogućnost da se u Južnoj Koreji rasporedi sistem THAAD, jedan od najrazvijenijih u svetu, pominje se već godinama.

Kina i Rusija, međutim, ocenile su ranije da bi to predstavljalo potencijalnu pretnju za stabilnost regiona.

Karter je danas govorio o američkoj odbrambenoj politici, uoči posete Indiji i Filipinima.

Filipini i SAD počeli su 4. aprila zajedničke vojne vežbe dok su kineske vlasti zatražile da se "stranci" ne mešaju u teritorijalni spor u Južnom kineskom moru gde se održavaju vežbe.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.