Kanada, požar preti i aerodromu, širi se ka jugu

Izvor: RTS, 05.Maj.2016, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanada, požar preti i aerodromu, širi se ka jugu

Veliki požar zbog kojeg je evakuisano 88.000 stanovnika zapadnog kanadskog grada Fort Mekmari i u kojem je izgorelo 1.600 objekata, još nije ugašen, a sada se usled vetrova širi ka aerodromu i naseljima južno od grada, saopštile su lokalne vlasti.
Zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju, u jeku vatrene stihije koja preti da preraste u najskuplju prirodnu katastrofu koja je pogodila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kanadu, prenosi Rojters.

Vlasti upozoravaju da je još 19.000 objekata ugroženo, dok analitičari i industrijski izvori navode da bi troškovi osiguravajućih kuća mogli da premaše 1,6 milijardi američkih dolara, navodi Dejli mejl.
Vlasti su saopštile da niko nije povređen u samom požaru, ali da su prijavljeni smrtni slučajevi u najmanje jednoj saobraćajnoj nezgodi tokom evakuisanja.
"Postoji mogućnost da izgubimo veliki deo grada", rekao je Skot Long, zvaničnik u službi za vanredne situacije u Alberti.
Nekoliko kvartova je već uništeno, a zbog vetrova koji su pogoršali vatrenu stihiju požar se proširio na još hiljade kuća u ovom gradu na severoistoku Alberte, u središtu regiona naftnog peska.
Plamen se, usled vetra, širi i na lokalni aerodrom, iznad koga se kasno sinoć, kako pokazuju snimci, video crni dim i koji je danas obustavio sve komercijalne letove.
Zvaničnici su potvrdili da je vatra zahvatila hotel severno od glavnog terminala.
Pošto se požar širi ka jugu, zvaničnici su izdali naloge za obavezno evakuisanje naselja koja se nalaze oko 50 kilometara južno od Fort Mekmarija.
Premijerka Alberte Rakel Notli rekla je sinoć i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre.
Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima.

Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona i desetak helikoptera.
Zvaničnici procenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje "stvaraju eksplozivne uslove".
Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini auto-put do grada iz pravca juga, navodi AP.
Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.
Požar je izbio u nedelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promene vetra", naveo je Bi-Bi-Si.
U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Alberti proglašeno vanredno stanje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Maj.2016

Vanredno stanje proglašeno je u kanadskoj provinciji Alberta nakon što je zbog požara u gradu Fort McMurray evakuisano 88.000 ljudi. Zvaničnici upozoravaju da vatra i dalje prijeti da uništi veći dio grada, te će naredna 24 sata biti od presudnog značaja. Požar je izbio u nedjelju u predgrađu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

(VIDEO) VANREDNO STANJE U ALBERTI: Još gori požar zbog kog je evakuisano 88.000 ljudi

Izvor: Kurir, 05.Maj.2016

...Emergency declared as fire burns Canada oil townhttps://tco/zvViJ5ZUcK..Premijerka kanadske provincije Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre..Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila...

Nastavak na Kurir...

U Alberti vanredno stanje zbog požara

Izvor: Beta, 05.Maj.2016

Kanadska provincija Alberta proglasila je vanredno stanje zbog požara koji je već uništio oko 1.600 kuća i drugih objekata u glavnom kanadskom naftnom gradu Fort Makmariju, i naterao više od 80.000 stanovnika da napuste svoje domove.Za sada nema podataka o žrtvama niti povredjenima u požaru.Vlada...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.