Kameron: Izuzetno teška situacija u Severnoj Irskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameron: Izuzetno teška situacija u Severnoj Irskoj

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas kako je izuzetno zabrinut zbog političke krize u Severnoj Irskoj, čija koaliciona protestantsko-katolička vlada je na ivici kolapsa.

U četvrtak je šef vlade Severne Irske Piter Robinson, lider protestantske Demokratsko unionističke stranke (DUP) podneo ostavku i povukao i ministre iz svoje stranke, što neki analitičari procenjuju kao najveću krizu u ovom delu Britanije otkad je 1998. mirovni sporazum okončao 30-godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << međuverske sukobe, u kojima je poginulo 3.600 ljudi, prenosi Rojters.

"To je izuzetno zabrinjavajuća i teška situacija", istakao je danas Kameron nakon što je održao govor u Severnoj Engleskoj.

"Ne mislim da je pravo da se britanska vlada umeša i suspenduje ove (severnoirske) institucije. Želim da političari Severne Irske iznađu način kako da te institucije funkcionišu", rekao je Kameron.

Kriza u Severnoj Irskoj je izbila nakon što je policija iznela sumnju da iza prošlomesečnog ubistva bivšeg člana Irske republikanske armije (IRA) Kevina Mekgigana stoji sama IRA.

"Neprihvatljivo je da u bilo kojem delu naše zemlje imamo aktivne paramilitarne grupe. One moraju da budu raspuštene, i to raspuštene na svim stranama", ističe Kameron.

Irski premijer Enda Keni je u međuvremenu izjavio za nacionalnu medijsku kuću RTE kako su "ograničene mogućnosti" da se izbegne kolaps severnoirske administracije, upozorivši da bi u slučaju takvog kolapsa proteklo mnogo vremena pre nego što bi se tamošnja izvršna vlast i skupština normalizovali.

Zamenik irskog premijera Martin Meginis upozorava da bi kolaps severnoirske vlade stvorio "vakuum koji bi iskoristili nasilni elementi".

Poslednji put kada je suspendovana severnoirska skupština, 2002. godine, bilo je potrebno pet godina da rivalske partije dve verske zajednice pristanu da se ponovo zajedno nađu u poslaničkim klupama.

Britanija i Irska su objavile kako će pregovori između zainteresovanih strana kako bi se sprečio pad vlade biti nastavljeni u ponedeljak. Međutim, moguće postojanje paramilitarnih snaga, nakon decenije uverenosti da su one raspuštene, podgrejao je emocije na obe strane - i protestanata i katolika.

Piter Robinson je ipak izbegao automatsko raspisivanje novih izbora u Severnoj Irskoj imenujući Arlinu Foster, jedinu ministarku iz svoje stranke koja nije podnela ostavku, za vršioca dužnosti šefa vlade.

Mada Fosterova može na tom privremenom položaju da ostane šest nedelja, DUP ima vremena samo do narednog četvrtka da popuni upražnjena ministarska mesta i izbegne prevremene izbore.

Severnoirska policija ističe kako je IRA u nekoj formi još uvek aktivna, iako više nije uključena u terorističke akcije.

Ona je u vezi sa prošlonedeljnim ubistvom uhapsila i Bobija Storija, istaknutog člana vodeće stranke katolika Šin fejn, ali ga je potom pustila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.