Izvor: Blic, 28.Okt.2016, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalkom preuzima NXP Semikondaktors za 47 milijardi dolara

Američki Kalkom, najveći proizvođač čipova za mobilne telefone, preuzeće holandsku kompaniju NXP Semikondaktors NV za 47 milijardi dolara, s ciljem da ubrza ulazak u nove industrijske oblasti i smanjiti svoju zavisnost od tržišta smartfona.

Qualcomm is buying NXP Semiconductors for $38 billion, the biggest chip deal in history https://t.co/Qwfr5gkVyC pic.twitter.com/48qmATA0ek

Kalkom, sa sedištem u San Dijegu, pristao je da plati 110 dolara u gotovini po akciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NXP-a, najvećeg dobavljača čipova koji se koriste u automobilskoj industriji, što je za 11 odsto više od cene postignute u sredu na zatvaranju berze, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Sporazum će se finansirati raspoloživim gotovinskim sredstvima Kalkoma, kao i emisijom novog duga, javlja agencija "Blumberg".

Glavni izvršni direktor Kalkoma, Stiv Molenkof, smatra da će ovaj ugovor, najveći u istoriji industrije čipova, ubrzati ulazak njegove kompanije na rastuće tržište automobilske elektronike.

NXP, čije je sedište u holandskom gradu Ajndhovenu, snažan je igrač u tom sektoru nakon što je prošle godine kupio kompaniju Friskejl Semikondaktor (Freescale).

Ova kupovina je Kalkomov odgovor na usporavanje rasta tražnje za pametnim telefonima, od kojih potiče najveći deo prihoda kompanije.

Qualcomm must woo EU antitrust foes to win blessing for NXP bid https://t.co/kI9Ijwb7ug pic.twitter.com/yClWQFGLLW

Kalkom predviđa da će dve firme, čiji će zajednički prihod iznositi više od 30 milijardi dolara, imati proizvode koji mogu da obezbede prodaju na tržištima u vrednosti većoj od 138 milijardi dolara do 2020. godine.

Američka firma prognozira da će, dve godine po okončanju transakcije, Kalkom godišnje ostvarivati uštedu troškova od 500 miliona dolara.

Vrednost akcije NXP-a je porasla za 1,7 odsto, na 100,34 dolara u današnjem prepodnevnom trgovanju u Njujorku, dok je Kalkom skočio za 3,1 procenat, na 70,32 dolara, navodi "Blumberg".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.