Kako je ispalo da je i Republika Srpska glasala za sankcije Rusiji u PSSE

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2014, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je ispalo da je i Republika Srpska glasala za sankcije Rusiji u PSSE

24.04.2014. -

Svima je poznato da su Republika Srpska i Muslimansko-hrvatska Federacija dve konstitutivne "federalno-konfederalne" jedinice, zvane entiteti, odnosno dva dela veštačke tvorevine koja se zove BiH. Spoljna politika ove dve federalne jedinice je svedena na nivo BiH, a na kojem postoje animoziteti i neslaganja, kao i između ove dve federalne jedinice.

Republika Srpska je imala Ministarstvo spoljnih poslova kao i samotalnu spoljnu politiku do 1998. godine, a na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << čijem čelu je bio Aleksa Buha. Ovo ministarstvo je ukinuto. Danas se spoljno-politički glas Republike Srpske konsumira u glasu BiH zajedno sa glasom Muslimansko-hrvatske Federacije BiH, jer je spoljna politika Republike Srpske oličena u spoljnoj politici BiH.

Pre nekoliko dana u PSSE (Skupština Saveta Evrope) izglasano da je da se uvedu sankciji Ruskoj Federaciji, odnosno suspenduje pravo glasa Ruske Federacije kao i učešeće u izboru monitoringa misija, a sve kao oblik kazne zbog aneksije Krima.

Za ovu odluku je glasala i delegacija BiH, a koja predstavlja formalno-pravno i Republiku Srpsku.

Delegat iz Republike Srpske Milica Marković, koja je iz nepoznatih razloga napustila zasedanje pre glasanja, saopštila je da je ostalim članovima delegacije ranije rekla da će glasati protiv i da smatra da bi oni u najmanju ruku trebalo da budu uzdržani. Ona je dodala da su se muslimanski delegati s tim složili, ali da su posle njenog odlaska sa zasedanja ipak glasali za rezoluciju protiv Rusije. Članovi Stalne delegacije BiH u PSSE su Saša Magazinović (SDP BiH), Ismeta Dervoz (SBB) i Senad Šepić (SDA), a koji su glasali za uvođenje sankcija Rusiji.

Bilo kako bilo, Republika Srpska je protiv svoje volje indirektno glasala za ove sankcije. Naravno, opet preglasavanjem i majorizacijom, a što je i osnovni problem u veštačkoj tvorevini BiH.

Delegat iz Republike Srpske Milica Marković je dodala i to da Predsedništvo BiH nije postiglo dogovor, a da je ambasador BiH sugerisao delegatima da ne idu na sednicu i da uopšte ne glasaju.

- Ja sam rekla da ću biti protiv, a oni da će biti uzdržani. To je bio naš konačan dogovor. Kako je istakao Saša Magazinović (predstavnik iz Muslimansko-hrvatske Federacije BiH), njihova namera je bila da oni zaprete Republici Srpskoj na naše komentare za nastojanja da Republika Srpska postane nezavisna i da se odvoji od BiH. U smislu, da će oni nama na ovaj način pripretiti kako će proći svi oni koji se tako ponašaju i koji žele da se odvoje. Republika Srpska kada bude ocenila da treba da proglasi nezavisnost, ona će to sigurno učiniti. Ovo nije prvi slučaj da je "naša" delegacija nejedinstvena, odnosno da odstupa od dogovora. Ova tri poslanika su postupila potpuno kontra stavu Predsedništva koje nije postiglo dogovor oko situacije u Ukrajini.

BiH je još jednom pokazala da kao protektorat zapada na čelu sa Visokim predstavnikom nikako ne može da funkcioniše, a Republika Srpska je još jednom "upozorena" da sva svoja ukinuta ovlaštenja posle rata mora vratiti, pa bilo to i Ministarstvo spoljnih poslova, a sve zbog toga da joj se ta ovlaštenja koja je čak i sama davala, ne bi "obila o glavu" kao bumerang.

Bilo je mnogo negativnih stvari koje je indirektno činila Republika Srpska svojim prijateljima, a sve zbog predavanja svojih ovlaštenja. Od korištenja njenog vazdušnog i kopnenog prostora NATO snaga u agresiji na Jugoslaviju, pa sve do, evo, uvođenja sankcija Rusiji u PSSE.

Važno je napomenuti i to da su i stranke iz Srbije glasale za sankcije protiv Rusije, a to su Demokratska stranka i Ujedinjeni regioni.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_04_24/Kako-je-ispalo-da-je-i-Republika-Srpska-glasala-za-sankcije-Rusiji-u-PSSE-3967/

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.