Izvor: Politika, 29.Maj.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je čitalac sugerisao giljotinu za Obamu

Lokalni list „Dejli ajtem” objavio neprikladno pismo čitaoca koji poziva na pogubljenje američkog predsednika. – Redakcija se potom izvinila zbog propusta

Sa omiljenom kovanicom modernih magova pi-ara da „ne postoji negativan publicitet” verovatno se ne bi složila redakcija „Dejli ajtema”, skromnog lokalnog lista iz američke savezne države Pensilvanije. Prostor u nekim od vodećih svetskih medija dobili su zahvaljujući pismu čitaoca koje su objavili i u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se otvoreno sugeriše pogubljenje Baraka Obame.

Dopis sugestivnog naslova „Šta je Ramadi?” preispituje ulogu američke administracije u nedavnom padu ovog strateški važnog iračkog grada u ruke ekstremista Islamske države. Vidno iznervirani čitalac, očigledno pristalica „tvrđeg” načina vođenja američke spoljne politike, podseća da je Ramadi i ranije bio važan za američku vojsku. Prema nekim procenama, oko 75 američkih vojnika je poginulo u bici sa „pobunjenicima” u ovom gradu 2006.

Čitalac „Dejli ajtema” stoga dovodi u pitanje svrsishodnost povlačenja trupa SAD iz Iraka i piše: „Naš cenjeni lider je izjavio da bi trebalo da se povučemo zbog toga što Iračane vređa prisustvo američkih trupa u njihovoj zemlji.”

Reklo bi se da je to jedan legitiman politički stav, izrečen pristojnim jezikom i ni po čemu sporan za objavljivanje. Međutim, kako tekst odmiče, čitaočev ton postaje neprimereno ličan. Obamu oslovljava imenom i „vrhovnom kukavicom”, aludirajući na to što je predsednik vrhovni komandant vojske.

Poslednja dva pasusa su ipak bezočnija:

„Mislim da je odgovarajući i politički korektan izraz promena režima. Izvinite što sam iskren, ali tokom istorije pratila ga je egzekucija giljotinom, streljanjem i javnim vešanjem.” I nastavlja: „Uopšte nema razloga da očekujem da bi sadašnja situacija trebalo da bude išta bolja. Krajnji rezultat je eliminisanje problema, a metod je nevažan.”

Neukusne opaske brzo su isprovocirale reakciju drugih čitalaca, a oglasilo se i uredništvo „Dejli ajtema”. U redakcijskom uvodniku bez rezerve je osuđen rečnik korišćen u spornom pismu uz objašnjenje da se ono našlo u novinama usled previda urednika te sekcije kod kojeg se nije upalio alarm za uzbunu dok ga je čitao.

„Uradili smo nešto što nije trebalo i čitaoci koji su nas upozorili na to zaslužuju našu odgovornost”, navode u uvodniku pod naslovom „Zabrljali smo sa pismom u kojem se napada Obama”.

„’Dejli ajtem’ se izvinjava zbog propusta da uoči i ukloni neprikladne pasuse u pismu uperenom protiv predsednika Obame. Trudićemo se da budemo bolji ubuduće”, zaključuje se u redakcijskom komentaru.

D. V.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.