Kako je Angela u stvari ZAŠTITILA Nemačku od terorizma

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Angela u stvari ZAŠTITILA Nemačku od terorizma

Angelina politika “otvorenih vrata” prema imigrantima koji beže iz ratne zone Bliskog istoka mogla bi, dugoročno gledano, da Nemačku osigura od terorističkih napada.

Kako piše birtanski “Independent”, pokazujući samilost prema stotinama hiljada muslimanskih izbeglica, nemačka kancelarka poslala je poruku svetu da ta zemlja nije u ratu sa islamom.

Još važnije, takav potez daje razloge ogromnoj većini muslimana da sarađuju sa nemačkim bezbednosnim službama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u borbi protiv terorizma.

Ipak, tako nešto ne može se reći za marginalizovane i radikalizovane muslmanske zajednice u dotrajalim predgrađima Brisela i Pariza.

Ključ za pobedu terorizma je osvajanje srca i umova muslimana koji žive u zajednicama podložnijim radikalizaciji od strane propovednika zadojenih mržnjom ili terorističkih grupa poput Islamske države i Al Kaide. Stoga, dok su kritičari Angele Merkel požurili da je okrive za nedavne napade u Bavarkskoj, vrlo je moguće da su njeni postupci već spasili zemlju od organizovanih masovnih ubistava bombama ili pucnjava kakve su pogodile Francusku i Belgiju. Ti napadi organizovani su i proširili su se iz pariskih i briselskih predgrađa koja su postala inkubatori terorizma. Mržnja i prezir koji su se tamo rodili genaracijama neće biti prevaziđeni.

Svakako, pariski kvartovi i Molenbek u predgrađu Brisela su dva kraja naseljena muslimanima koji su se osećali izopštenim iz glavnih državnih tokova. Dobar deo mladih muslimana odraslih u tim kvartovima već su pohrlili da se bore za kalifat u Siriji i Iraku. Oni koji ostanu, nastavljaju da šire mržnju prema državi što policiju navodi na njihova vrata i hapšenja.

Fransoa Oland je više puta saopštio da se nalazi u ratu sa Islamskom državom. Za mnoge muslimane koji se osećaju krminalizovanim zbog svoje religije, francuski predsednik je i njima objavio rat.

Istina je da spoljna politika igra ključnu ulogu u radikalizaciji terorista. To je lekcija od koje je Francuska izvukla korist iz rata u Iraku kada se tadašnja vlada oštro usprotivila sukobu. Tokom tog perioda Francuska je bila oslobođena terorističkih napada, za razliku od Velike Britanije koja je podsticala i vodila rat protiv Sadama Huseina kada je London pretrpeo bombaški napad 7. jula. Španija je takođe bila glasan podržavalac rata u Iraku i u Madridu je 2004. došlo do stravičnog terorističkog napada u vozu.

Sada su, pak, glavne mete Francuska i Belgija, a napadi se organizuju kako u Siriji i Iraku tako i od strane “vukova samotnjaka” u domaćoj radinosti koji su se radikalizovali na internetu. Francuske i belgijske bezbednosne službe izgubile su poverenje budući da nisu uspele da okupe vitalnu inteligenciju iz zapuštenih delova grada. To znači da su obaveštajci imali propuste koji su doveli do napada na “Šarli ebdo”, Bataklan, briselski metro i Nicu, te da takvi scenariji mogu da se ponove.

Kritičari Merkelove viču kako je politikom “otvorenih vrata” ugrozila živote običnih Nemaca. Ali, skorašnji talas izbeglica iz ratnih područja u Evropu ne povećava rizik od terorizma.

Pročitajte još

To potvrđuje i činjenica da su sva trojica podnosilaca azila koji su ove nedelje izveli napade u Nemačkoj, u zemlju ušli mnogo ranije nego što je Merkelova predstavila svoju imigracionu politiku.

Njen pristup “otvorenih vrata” učinio je mnogo više da zaštiti Nemačku od terorizma nego bilo koja borbena politika jer je pomogao da se muslimani (oni koji žive u Nemačkoj i džihadisti u inostranstvu) uvere da nemačka vlada nije u ratu sa islamom. Dok su Francuska i Belgija zatočene u začaranom krugu još oštrije politike i povećanja terorističkih napada, Nemačka ima priliku da izgradi drugačiju budućnost, zaključuje britanski list.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.