Kako je Amerika sprečila pad jedne od najgorih diktatura sveta

Izvor: Blic, 03.Jun.2015, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Amerika sprečila pad jedne od najgorih diktatura sveta

Državljani SAD imali su značajnu ulogu u neuspelom pokušaju puča u Gambiji, kada su 31. decembra 2014. godine neuspešno probali da svrgnu dugogodišnjeg predsednika Jahjea Džameha.

Gambija je država sa svega 1.5 miliona stanovnika, nema preteranih prirodnih bogatstava, i na lestvici američkih geostrateških interesa nalazi se na samom dnu. Ipak, Amerikanci su pokušali da organizuju puč i svrgnu režim.

Zaveru protiv predsednika Jahje Džameha, koji je na vlast >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << došao 1994. godine, skovali su ljudi koji poseduju i gambijsko i američko državljanstvo, među kojima su i tri američka ratna veterana.

Američko sudstvo je momentalno reagovalo i podiglo optužnice protiv svojih državljana zbog kršenja Akta o neutralnosti, koji izričito zabranjuje pojedincima, državljanima SAD da učestvuju u svrgavanju stranih vlada sa kojima SAD nije u ratu.

Američki mediji su od svega napravili sapunicu, s obzirom da su počeli da preispituju "moralne pobude" pučista, koji su "samo hteli da svrgnu jedan od najrepresivnijih režima na planeti". Ipak, zaboravili su da građanima SAD nije posao da rešavaju političke probleme drugih država.

"Vašington post" je odluku američkih vlasti da "stanu na stranu države Gambije i goni svoje državljane" nazvao očekivanim, iz prostog razloga što je Gambija daleko od sfere političkih interesa SAD. Da je situacija drugačije, i da se slična situacija dogodila u recimo Siriji, Iranu, Venecueli, Rusiji ili nekoj od "neprijateljski nastrojenih država", nijedan američki sud ne bi gonio svoje državljane zbog njihove "moralne namere da svrgnu represivni režim".

"Post" implicira da su Amerikanci čak upozorili Gambiju da se sprema puč, i na taj način praktično unišili faktor iznenađenja i otupeli oštricu koja je pučistima davala jedinu prednost.

Sve ovo rezultiralo je propalim pokušajem puča, u kojem je jedan od trojice organizatora izgubio život, dok su preostala dvojica privedena pred lice pravde.

- SUMANUTO Gambijski predsednik hoće da gejeve "ubija kao komarce"

- PUCANJ KOD PALATE Državni udar u Gambiji?

- Gambija optužuje SAD i Britaniju za zaveru

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.