Kako će se zemlje sveta izboriti sa klimatskim promenama i da li je Srbija dovoljno spremna za njih?

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će se zemlje sveta izboriti sa klimatskim promenama i da li je Srbija dovoljno spremna za njih?

Na osnovu podataka iz studije koje su sproveli na Univerzitetu Notr Dam, sajt EcoExperts, napravio je grafiku koja slikovito prikazuje koje zemlje su najspremnije, a koje će biti najugroženije zbog globalnih klimatskih promena.

Treba istaći da je mapa urađena na osnovu mesta na rang listi prema podacima dobijenim iz pomenute analize Univerziteta Notr Dam, pa tako treba uzeti u obzir to da su zemlje prikazane zelenom bojom tako obeležene samo zbog toga što su pripremljenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u odnosu na druge zemlje.

Osim toga, autori grafike su kao primer pogrešnog tumačenja mape naveli primer Sjedinjenih Država, koje su na ovoj ilustraciji obojene zeleno, a opšte je poznato da bi, u slučaju rasta nivoa mora, čitava Florida i delovi grada Njujorka bili potpuno poplavljeni. Sjedinjene Države su prikazane zelenom bojom zbog izuzetno razvijene infrastrukture u ovoj zemlji koja omogućava vlastima da brzo i efikasno evakuišu stanovništvo iz gradova na obali, što ova mapa i pokušava da prikaže.

Srbija se našla u društvu Meksika i Južne Afrike na 74. mestu od 178 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, što je svrstava u red srednje ugroženih država. Od zemalja u regionu sa klimatskim promenama će se, prema iznetim podacima, najbolje izboriti Slovenija.

Nakon Slovenije, bolje od nas su plasirane Bugarska, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija, a ako nam je za neku utehu, od nas na rang-listi lošije stoje Albanija i Bosna i Hercegovina.

Deset zemalja koje će se najlakše izboriti sa klimatskim promenama su: Norveška, Novi Zeland, Švedska, Finska, Danska, Australija, Velika Britanija, SAD, Nemačka i Island.

Na drugom kraju tabele, zemlje koje su najnespremnije za borbu sa klimatskim promenama su: Čad, Eritreja, Burundi, DR Kongo, Centralnoafrička Republika, Sudan, Niger, Haiti, Avganistan i Gvineja Bisao.

Grafika sa sajta The Eco Experts koja pokazuje koliko su zemlje sveta spremne da se izbore sa klimatskim promenama:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.