Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO ĆE BITI NOVI KANCELAR Samo Kurc može da ugrozi Kerna

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dobio bi u ovom trenutku najviše glasova, ukoliko bi se kancelar direktno birao, ali ako bi mu na crtu izašao mladi šef diplomatije Sebastijan Kurc, Kern ne bi imao nikakve šanse, pokazalo je istraživanje bečkog dnevnika "Esterajh".

Prema najnovijim istraživanjima, Kern bi u ovom trenutku, kada je Rajnhold Miterlener šef Narodne partije (OVP), mogao da osvoji 48 odsto glasova, ali smo pod uslovom, da mu Miterlener >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostane protivnik.

Iza njega bio bi lider Slobodarske partije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe (29 odsto), dok bi Miterlener dobio svega 15 odsto glasova.

Međutim, ako u OVP dođe do promene na čelu stranke, o čemu se već uveliko priča, situacija bi bila drugačija.

Naime, Kurc kao šef OVP bio bi "jasan broj jedan" u izboru građana za kancelara sa 40 odsto glasova, dok bi Kern dobio svega 30 odsto, a Štrahe bi se našao na trećoj poziciji sa 23 procenata.

Kurc, koji sutra puni 30 godina, uživa veliko poverenje građana Austrije i važi, iako najmlađi, za najomiljenijeg političara.

On je, i pored strepnji mnogih da je neiskusan, pokazao da je izvrstan političar koji je često znao da predlaže kurs po mnogim pitanjima, a pre svega izbeglicama, koji nije bio u tom trenutku politika vlade, ali je kasnije od strane zvaničnog Beča preuzeta.

Kurc, koji je je, prilikom postavljenja, bio najmlađi šef diplomatije u Evropi započeo je političku karijeru uz puno prepreka.

U Austriji je, pre njega, bilo dva mlada uspešna političara, koji su gotovo posle škole odmah ušli u politiku i osvojili, kao i Kurc, srca medija i građana, a to su bili nekadašnji ministar finansija Hanes Androš iz Socijaldemokratske partije (SPO), kao i kasniji ministar finansija Karl-Hajnc Graser iz Slobodarske stranke (FPO).

Međutim jedino se Kurcu pripisuju velike šanse da dospe do samog političkog vrha– mesta kancelara.

Kurc, sin nastavnice i inženjera, imao je teškoće da uđe u politiku i Narodnu partiju (OVP).

Kao učenik on je hteo da psitupi mladima OVP u 12-om bečkom okrugu, ali su ga u stranci odbili.

On je bio uporan i nije dozvolio da ga obeshrabre, te je pristupio odboru drugog bečkog odbora i uspeo je, kao student prava, 2008.da se domogne mesta šefa omladine OVP u Beču.

Samo godinu dana kasnije on je postao i šef omladine OVP na nivou Austrije.

Njegov talenat prvi je otkrio nekadašnji šef OVP u Beču, aktuelni evropski komesar Johanes Han, koji ga je stavio na listu kandidata stranke na parlamentarnim izborima 2008.

Tada Kurc nije osvojio poslanički mandat, ali je dve godine kasnije ušao u bečku skupštinu, posle jedne kampanje koja je bila obeležena neobičnim parolama i akcijama.

Tada još nije niko mogao ni da pretpostavi da će mladić, koji je mnogima delovao od bezobraznog do prepotentnog, šest godina kasnije kao šef diplomatije biti domaćin u Beču mirovne konferencije o Siriji ili inicirati zatvaranje balkanske rute za izbeglice.

To što je ušao u vladu Kurc može zahvaliti tadašnjem vicekancelaru Mihaelu Špindelegeru, koji ga je 2011. na čuđenje mnogih, pošto je imao tek 25 godine, imenovao državnim sekretarom za škakljivi sektor integracije migranata.

Kurc je tu priliku odlično iskoristio i otpočeo konkretnu debatu o integraciji, te sam predstavljao rešenja, koja su pokazala da se radi o mladom, ali veoma ozbiljnom političaru.

Na osnovu uspeha na funkciji državnog sekretara Kurc je potom postao ministar inostranih poslova, pošto je Sspindeleger preuzeo sektor finansija.

Na mestu šefa diplomatije, od marta 2014., Kurc se ubrzo dokazao, iako su mnogi strahovali da je premlad i da nema iskustvo.

On je oko sebe napravio tim ljudi sa velikim iskustvom i pokazao da može da se dokaže i na međuanrodnoj diplomatskoj sceni.

U Austriji on se poslednjih meseci pokazao kao jedna od članova vlade koji prednjače sa inicijativama u vezi izbegličke krize, a FPO mu prebacuje da im „krade“ ideje.

Naime, Kurc se prvi založio za mere za obustavljanje talasa izbeglica, i tu je iskoristio svoje odlične kontakte sa zemljama zapadnog Balkana u cilju zatvaranja balkanske rute, čime je doprineo smanjenju pritiska na granice Austrije.

Takođe, ovih dana oštro nastupa i prema Turskoj, koju kritikuje zbog mera preduzetih posle neuspelog vojnog udara.

Kurc se, tokom svoje obe funkcije u Vladi Austrije, pokazao i kao veliki prijatelj Srbije koji se u EU bori za napredovanje Srbije u evropskim integracijama, kao i prevazilaženju svih mogućih blokada.

Ccesto on, iza kulisa, radi na ubeđivanju nekih od protivnika Srbije u EU, a tako je imao važnu ulogu i u prevazilaženju blokade u Hrvatskoj pred početak pristupnih pregovora, kada se čak i građanima, preko novina, obratio obrazloživši prednosti početka pregovora.

Kurc, ako želi, mogao bi uskoro predvoditi OVP, čija popularnost pada, usled rasta desničarske FPO.

Za sada je neizvesno da li to želi, jer je posle prošlih bečkih izbora odbio da preuzme mesto šefa OVP u glavnom gradu Austrije.

On je, umesto sam da preuzme kormilo stranke, postavio sebi bliskog čoveka Gernota Blimela i još jednom dokazao da ume da gradi odlične mreže kontakata.

Inače njega podržava i siva eminencija u OVP, guverner pokrajine Donja Austrija Ervin Prel, što mu je jak vetar u leđa.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Samo Kurc može da ugrozi Kerna

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Avg.2016

Lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kern dobio bi u ovom trenutku najviše glasova, ukoliko bi se kancelar direktno birao, ali ako bi mu na crtu izašao mladi šef diplomatije Sebastijan Kurc, Kern ne bi imao nikakve šanse, pokazalo je istraživanje bečkog dnevnika "Esterajh"...Prema...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.