Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KITOVI OD 12 METARA NA JADRANU Viđeni kod Rovinja ali im preti nasukavanje

Gosti turističkih brodova u Rovinju juče su u večerašnjim satima prisustvovali nesvakidašnjem prizoru. U blizini brodića koji voze panoramske plovidbe i često sreću delfine pojavio se kit. Grdosiju od 12 metara snimili su iznenađeni posmatrači, a snimak je objavljen na Jutjubu.

Kasnije je stigla i potvrda o uočavanju grupe od tri kita, najverovatnije ulješure latinskog naziva Physeter macrocephalus. Ovi kitovi stanovnici su dubljeg dela južnog Jadrana, a žive na dubinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većim od 1000 metara. Dubine u severnom Jadranu nisu velike tako da je vrlo verovatno da se radi o jedinkama koje su se izgubile i pokušavaju da nađu put ka većim morskim dubinama. Ukoliko ga ne nađu preti im opasnost od nasukavanja što bi za njih bilo pogubno.

U međuvremenu potvrđene su dojave o pojavi tri ulješure. Institut za istraživanje i zaštitu mora "Plavi svijet" je putem svoje Fejsbuk stranice od porodice Keler dobio fotografije jata od najmanje tri ulješure (Physeter macrocephalus) snimljene u području ispred Rovinja.

- U slučaju da uočite kitove molimo vas da napravite fotografiju i/ili video snimke životinja kao i da zabeležite tačnu lokaciju, smer kretanja i vreme opažanja. Informacije o ulješurama (po mogućnosti čim ih opazite!) dojavite nam na brojeve telefona Instituta "Plavi svijet" 051 604666 ili mobilni 091 4637424, email info@plavi-svijet.org. Dojavu je moguće obaviti i putem aplikacije dostupne na web stranicama Plavog svijeta. Uprkos svojoj veličini, ulješure su za ljude bezopasne ako im se ne približavaju. S obzirom da su životinje verovatno iscrpljene, dezorijentisane i uznemirene jer se nalaze u izuzetno plitkom moru, molimo Vas da im se ne približavate i ne proganjate ih kako svojim radnjama ne biste prouzrokovali njihovo slučajno nasukavanje i uginuće, apeluju iz "Plavog svijeta".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VIDEO: Tri kita od 12 metara viđena u Jadranskom moru

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2016

Gosti turističkih brodova u Rovinju juče u večerašnjim satima doživeli su nesvakidašnji prizor, javlja Regional Express...Naime u blizini brodova koje kreću na panoramsku plovidbu i često sreću delfine pojavio se kit. Grdosiju od 12 metara snimili su iznenađeni posmatrači, a potom snimak postavili...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.