Jordan će “učiniti sve” da spase pilota

Izvor: RTS, 01.Feb.2015, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jordan će “učiniti sve” da spase pilota

Jordanska vlada obećava da će učiniti sve što je u njenoj moći da spase svog pilota kojeg kao taoca drže džihadisti Islamske države, a koji su u subotu pogubili drugog taoca, japanskog novinara Kendžija Gotoa.
Portparol vlade u Amanu Mohamed el-Momeni rekao je za jordansku agenciju Petra da će Kraljevina Jordan učiniti sve što može da spase život i obezbedi puštanje na slobodu svog pilota >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Muata el-Kaseasbeha, prenosi Tanjug.

Jordanskog pilota džihadisti su zarobili u decembru prošle godine pošto je njegov avion oboren iznad Sirije, podseća Aman Mohamed el-Momeni.
Islamska država zahteva da u zamenu za puštanje el-Kaseasbeha Jordan pusti na slobodu Iračanku Sadžidu el Rišavi, osuđenu na smrtnu kaznu zbog smrtonosnih napada u Jordanu 2005. godine, a vlada u Amanu je na to pristala, uz uslov da dobije dokaz da je talac Jordanac živ.
"Sve državne organizacije su angažovane na pronalaženju dokaza o tome da je pilot živ, kako bi mogao da bude oslobođen i vraćen kući", rekao je Momeni.
Mohamed el-Momeni je oštro osudio okrutno ubistvo japanskog novinara Kendžija Gotoa, uprkos višednevnim naporima preko posrednika da on bude spasen.
"Nismo žalili napora u saradnji sa japanskom vladom, da Goto bude spasen", istakao je Momeni.
Goto je drugi japanski talac kojeg su u poslednjih nedelju dana pogubili pripadnici IS, koji tvrde da je to odmazda za obećanje zvaničnog Tokija da će sa 200 miliona dolara pomoći zemljama koje se bore protiv IS.
Džihadisti žele da Jordan na slobodu pusti Iračankau Rišavi (44), osuđenu na smrtnu kaznu vešanjem zbog umešanosti u samoubilačke bombaške napade na hotele u Amanu u novembru 2005. godine, kada je poginulo 60 ljudi.
Njen suprug je bio jedan od tri bombaša-samoubice koji su izveli taj napad, a Rišavi je trebalo da bude četvrta, ali se njen pojas sa eksplozivom nije aktivirao, utvrdio je sud.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jordan će učiniti sve da spasi pilota

Izvor: Večernje novosti, 01.Feb.2015

Jordanska vlada je danas obećala da će učiniti sve što je u njenoj moći da spase svog pilota kojeg kao taoca drže džihadisti iz Islamske države, a koji su u subotu pogubili drugog taoca, japanskog novinara Kendžija Gotoa. "Kraljevina Jordan će učiniti sve što može da spase život i obezbedi...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.