Jeremić drugi iza Gutereša nakon petog kruga glasanja

Izvor: RTS, 26.Sep.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić drugi iza Gutereša nakon petog kruga glasanja

Kandidat Srbije Vuk Jeremić pretekao je Miroslava Lajčaka nakon petog kruga glasanja za generalnog sekretara UN i izbio je na drugo mesto što je njegov najbolji plasman do sada. Osvojio je osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jedan uzdržan. Na prvom mestu je i dalje Antonio Gutereš koji ima 12 pozitivnih glasova, dva negativna i jedan uzdržan.
Slovački kandidat Miroslava Lajčak ima osam pozitivnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedam negativnih i nijedan uzdržan glas, pokazuju prvi nezvanični rezultati. 

Jeremić je izjavio da je današnji, peti krug glasanja u Savetu bezbednosti potvrdio da se, kako je naveo "konstantno rangiramo pri samom vrhu liste kandidata".
"Ovaj put se nalazimo na drugom mestu", rekao je Jeremić dodajući da nastavlja kampanju iz pozicije "prvoplasiranog u istočnoevropskoj grupi", a pred završnu fazu izbora u kojoj stalne članice SB imaju mogućnost da najave upotrebu veta.
Argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora osvojila je sedam pozitivnih, sedam negativnih i jedan uzdržani glas.
Peta runda mogla bi da predstavlja kraj trke za kandidatkinju Bugarske Irinu Bokovu. Premijer Bojko Borisov uslovio je podršku Bokovoj plasmanom u ovoj rundi.
"Naša podrška Bokovoj će se nastaviti bar do 26. septembra, kada ona mora da bude među dva glavna kandidata", rekao je premijer Bojko Borisov.
Diplomatski izvori navode da Bugarska mogla da promeni kandidata i umesto Bokove podrži Kristalinu Georievu, potpredsednicu Evropske komisije.
Prethodna, četvrta runda glasanja održana je 9. septembra i tada je bivši portugalski premijer Antonio Gutereš bio prvi, dok je Jeremić osvojio najbolji rezultat do tada – bio je treći sa dva pozitivna glasa više nego ranije.
Gutereš je tada osvojio 12 pozitivnih, dva negativna i jedan neopredeljeni glas, iza njega je sledio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak sa 10 pozitivnih, četiri negativna i jednim neodređenim glasom, dok je Jeremić dobio devet pozitivnih, četiri negativna i dva neodređena glasa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAZNAJEMO Jeremić prestigao Lajčaka

Izvor: Blic, 26.Sep.2016

Vuk Jeremić, kandidat Srbije za mesto generalnog sekretara UN posle petog neformalnog kruga glasanja zauzima drugo mesto, saznaje "Blic"...On je tako prestigao slovačkog kandidata Miroslava Lajčaka...Kako saznejemo, Jeremić je dobio osam pozitivnih glasova, šest negativnih i jedan "neodređeni"....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.