Jemen: Najmanje 26 mrtvih u vazdušnim udarima na Aden

Izvor: Blic, 31.Mar.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: Najmanje 26 mrtvih u vazdušnim udarima na Aden

Najmanje 26 ljudi je poginulo u vazdušnim udarima koalicionih snaga koje predvodi avijacija Saudijske Arabije, u predgrađima grada Adena na jugu Jemena, izjavio je danas neimenovani zvaničnik jemenskog ministarstva zdravlja.

Šiitski pobunjenici Huti i vojne jedinice okupljene oko njih napreduju ka Adenu, koji je ostao poslednji bastion pristalica svrgnutog predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija, uprkos šest dana vazdušnih udara sunitskih koalicionih snaga.

Ratni avioni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bombardovali su i danas položaje Huta, uništavajući rakete i skladišta oružja, i prvi put je jedan ratni brod artiljerijom dejstvovao ka aerodromu i istočnim pregrađima Adena u koje su pobunjenici već stigli.

Iran je u, međuvremenu, saopštio da je poslao humanitarnu pomoć u Jemen, što je prva takva isporuka Teherana otkako su prošlog četvrtka počeli vazdušni udari protiv šiita.

Tovar obuhvata 19 tona lekova i medicinske opreme i dve tone hrane koje je obezbedio iranski Crveni krst, izvestila je IRNA.

Kritičari šiitskih pobunjenika Huta navode da oni zapravo zastupaju interese Irana. Iran je ranije pružao pomoć pobunjenicima, ali i Teheran i Huti demantuju da je reč o oružju.

"Tvrdnje o slanju oružja iz Islamske Republike Irana u Jemen su potpuno izmišljene i čiste laži", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Marzijeh Afkham.

Afkam je kritikovao vazdušne udare, ističući da su oni izazvali veliki broj žrtava i materijalnu štetu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom je saopštila u ponedeljak da je uvela pomorsku blokadu, nekoliko dana pošto je preuzela kontrolu nad vazdušnim prostorom Jemena.

Saudijski saudijski šef diplomatije Saud al-Fejsal izjavio je ranije danas da će koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom nastaviti ofanzivu protiv šiitskih boraca, Huta, koji se protive vlasti jemenskog predsednika Hadija sve dok Jemen ne bude stabilan.

Jemenski predsednik Hadi proglasio je Aden privremenom prestonicom nakon što je u februaru pobegao iz Sane, koja se od septembra nalazi pod kontrolom Huta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.