Jemen: Al Kaida se povukla iz Šabve

Izvor: Blic, 08.Avg.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: Al Kaida se povukla iz Šabve

Pripadnici ogranka Al Kaide u Jemenu povukli su se iz pokrajine Šabva nakon napada koji su izvršile elitne snage jemenske Vlade, koje podržava vojska SAD, izjavio je zvaničnik vojske u Jemenu.

Al Kaida na Arapskom poluostrvu je sukobe u Jemenu iskoristila da proširi svoje prisustvo na jugu zemlje, ali su elitne jedinice, koje su obučene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izvršile veliku vojnu operaciju protiv militanata u ovoj jemenskoj pokrajini.

Zvaničnik vojske, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čije ime nije objavljeno, rekao je da je teroristička grupa izvršila "taktičko povlačenje" iz pokrajine Šabva, bez većih sukoba, a smatra se da su se militanti preselili u susjednu pokrajinu Abjan, koja se nalazi južno od Šabve.

Stanovnici grada Abjan, koji se nalazi u blizini granice dve pokrajine, tvrde da su izbrojali najmanje 45 vozila koja su prevozila naoružane militante kroz to područje, prenosi AFP.

Utvrđenje Al Kaide u Šabvi predstavlja ključnu tačku napada američkih dronova koji su učestali otkako je predsednik SAD Donald Tramp došao na vlast u januaru.

Više od 8.000 ljudi je poginulo u Jemenu otkako su se Saudijska Arabija i njeni saveznici uključili u sukobe između jemenskih vlasti i Huta.

Jemen se suočava i sa pojavom kolere, koja je odnela mnogo života, a stanovništvo je na ivici gladi.

Iz UN su situaciju u Jemenu nazvali "najvećom humanitarnom krizom na svetu"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.