Jedna od najjačih nuklearna sila na svetu i dalje koristi FLOPI DISKOVE

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 06:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedna od najjačih nuklearna sila na svetu i dalje koristi FLOPI DISKOVE

Iako SAD raspolaže najmodernijim naoružanjem, poput lovaca pete generacije, ratnih brodova sa stelt tehnologijom ili nuklerane tehnologije, Pentagon stare tehnologije nije otpisao. Ministarstvo odbrane SAD i dalje se oslanja na flopi diskove.

Moderne generacije možda ne pamte ovu tehnologiju jer datira iz vremena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Flopi disketa (FDD) je uređaj za čuvanje podataka koji je bio glavni prenosivi uređaj do pojave CD-a, kasnije i DVD >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uređaja, USB-a i drugih medija.

Izveštaj vladine agencije pokazao je da se ova pomalo zaboravljena tehnika koristi i danas u nuklearnom kompjuterskom sistemu Amerike. Održavanje zastarele tehnologije daleko više košta nego uvođenje novih, modernih tehnologija. Čak 61 milijarda dolara izdvaja se iz budžeta SAD za održavanje ovakvog kompjuterskog sistema, a kako se navodi u izveštaju, to je čak tri puta više nego što bi koštalo da se ceo sistem zameni.

Danas, većina računara ni ne prihvata flopi diskove, pa je vladina agencija preporučila Pentagonu i još nekoliko državnih sistema da je "potrebno urgentno da ih zamene".

- Koristimo ih iz jednog prostog razloga - zato što rade - rekla je Valeri Henderson, portparol Pentagona.

MORSKA SENKA Futurističko plovilo kojim su Amerikanci pomerili granice VOJNE INDUSTRIJE

U izveštaju između ostalog se navodi da "federalne agencije moraju da se pozabave zastarelim metodama", jer kako se navodi "teško je adaptirati stare programske jezike koji se više ne koriste niti imaju potreban hardver za insertovanje".

Prema planu Ministarstva odbrane do 2017. godine flopi diskovi otići će u istoriju. Vlada SAD planira da zameni sve postojeće sisteme modernijim tehnologijama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.