Jedan srušen 89, sada ih je 70 - niču zidovi na granicama

Izvor: B92, 27.Feb.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan srušen '89, sada ih je 70 - niču zidovi na granicama

Brisel -- U vreme kada je srušen Berlinski zid, 1989. godine, postojalo je 12 sličnih zidova širom sveta, a danas ih ima 70.

Oni su podignuti da bi branili državne granice, prenosi istraživanje Elizabet Valet sa Univerziteta u Kvebeku, piše AFP.

Predsednik SAD ulaže napore da izgradi zid duž južne i jugoistočne granice sa Meksikom, iako postoji metalna ograda koju je odobrio bivši predsednik SAD DŽordž Buš. Ograda je dugačka oko 1.060 kilometara i visoka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je pet metara, dok je duž ograde postavljeno pregršt reflektora i kamera za osmatranje, piše AFP.

U Evropi takođe postoje granični zidovi kojima je cilj sprečavanje ulazaka migranata na teritoriju države.

Francuska je pri kraju 2016. godine donela odluku da digne "protivupadni" zid i tako blokira pristup u luku na severu Francuske, Kale i tako onemogući migrantima nelegalan pristup Velikoj Britaniji.

Mađarska je podigla ogradu dugačku 175 kilometara i visoku četiri metra duž granice sa Srbijom u septembru 2015. godine, dok su u oktobru postavili drugu ogradu duž granice sa Hrvatskom. Takvu odluku donela je i Slovenija.

Mađari su započeli i izgradnju druge ograde.

Agencija navodi da je Bugarska 2014. godine počela izgradnju barijere od bodljikave žice duž svoje granice sa Turskom, što je bila glavna tačka ulaza za migrante koji su želeli da stignu u Evropu, a da se ne upuštaju na rizično putovanje preko Sredozemnog mora, zbog kojeg je u januaru ove godine stradalo rekordnih 288 osoba.

Grčka je u momentu svog ekonomskog kraha postala glavna tačka ulaska migranata u Evropu, stoga je 2012. godine podignuta ograda od bodljikave žice dužine 11 kilometara na rečnoj granici sa Turskom.

Španske enklave Seuta i Melilja na severnoafričkoj obali, što je jedina kopnena obala Afrike i Evrope, zaštićene su visokotehnološkim ogradama, od kojih svaka ima oko 10 kilometara.

Izrael je počeo da gradi bezbednosnu barijeru sa Zapadnom obalom jugu 712 kilometara još 2002. godine, uz objašnjenje da će time sprečiti napade palestinskih pobunjenika. Kritičari navode da je ta barijera iskorišćena za osvajanje teritorija i uspostavljanje granice koja de fakto krši međunarodno pravo. Izraelska barijera je na nekim mestima visoka do devet metara, a duž barijere se nalaze osmatračnice i elektronska prismotra.

Saudijska Arabija je kao odgovor na jačanje terorističke grupe Islamske države dodatno osigurala peščani bedem visine sedam metara i dužine 900 kilometara bodljikavom žicom i sistemom za elektronsku prismotru.

Na spornoj granici između Kašmira i Pakistana, Indija je izgradila barijeru dužine 750 kilometara, kako bi sprečila upade pakistanskih ekstremista. Indija je takođe na svojoj granici sa Bangladešom podigla ogradu od bodljikave žice u dužini od 2.700 kilometara, kako bi ograničila krijumčarenje i imigraciju.

Na granici između Severne i Južne Koreje, koja je uspostavljena 1953. godine, trenutno se nalazi teško naoružanje, senzori, nagazne mine i bodljikava žica, prisutni su na potezu od 250 kilometara koji predstavlja demilitarizovanu zonu.

U Zapadnoj Sahari se od 1980. godine nalazi pešcani zid dužine 2.700 kilometara, zbog sukoba Maroka i Polisario pobunjenika koji se bore za kontrolu Zapadne Sahare još od sedamdesetih.

Zid deli ostrvsku državu Kipar na dva dela - turski i grčki - što je posledica Turske invazije Kipra 1974. godine, navodi AFP istraživanje Elizabet Valet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.