Japan zajmi 246 miliona evra za modernizaciju TENT-a

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan zajmi 246 miliona evra za modernizaciju TENT-a

Elektroprivreda Srbije (EPS) i japanska Agencija za međunarodnu saradnju (JICA) potpisaće 15. novembra u Beogradu ugovor o japanskom kreditu u vrednosti od 246 miliona evra za izgradnju sistema odsumporavanja u Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT), najavili su predstavnici EPS-a.

Prilikom potpisivanja ugovora u Vladi Srbije, note dve vlade razmeniće potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Japana Tošio Cunozaki, rekao je agenciji Beta direktor za zaštitu životne sredine u EPS-u Mihajlo Gavrić.

Vrednost projekta odsumporavanja procenjena je na 300 miliona evra, a EPS će njegovu realizaciju finansirati sa 15 odsto. To je prvi zajam iz programa japanske državne pomoći Srbiji (ODA), sa predviđenim periodom otplate od 15 godina, uključujući grejs period od pet godina i kamatu od 0,6 odsto.

Gavrić je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude izabran konsultant za pripremu tenderske dokumentacije, nakon čega bi tokom sledeće godine trebalo da se objavi i međunarodni tender za realizaciju ovog projekta.

On je naveo i da će EPS nastojati da putem ovog projekta reši pitanje desulforizacije celog TENT-a, ali da je prioritet pre izgradnja sistema u TENT-u. Prema procenama, izgradnja bi mogla da počne krajem 2012. ili u 2013, a procenjuje se da će za uspostavljanje sistema biti potrebno oko 30 meseci.

Kao nusprodukt ovakvog načina prečišćavanje dimnih gasova tehnologijom vlažnog krečnjaka, nastaje gips koji bi mogao da se upotrebi za dalju proizvodnju. Prema procenama EPS-a, godišnje bi se na osnovu sistema odsumporavanja moglo proizvesti 400.000 tona gipsa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.