Izvor: Blic, 23.Avg.2016, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvoz Nemačke u Iran skočio na 1,13 milijardi evra

Izvoz Nemačke u Iran, uglavnom mašina i opreme, skočio je u prvom polugodištu, posle ukidanja međunarodnih sankcija, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Izvoz u Iran je u prvih šest meseci ove godine porastao za 15 odsto na godišnjem nivou, na 1,13 milijardi evra, prema podacima nemačke federalne kancelarije za statistiku, prenosi agencija Rojters.

U istom periodu, ukupan izvoz Nemačke je porastao za 1,4 odsto, dok je u prvih šest meseci prošle godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemački izvoz u Iran pao za 14 odsto.

- Postoji velika tražnja u Iranu za mašinama i opremom, ali i rastuća tražnja za tehnologijama iz sektora obnovljivih izvora energije - izjavio je predsednik Nemačko-iranske privredne komore Mihael Tokus, dodajući i da je izvoz hemijskih proizvoda uspešan.

Izvoz u Iran bi, kako je rekao, mogao dodatno da ubrza narednih meseci, a očekuje se da će porasti za čak 25 odsto u celoj 2016. i za 30 odsto u 2017. godini.

Kako navodi Rojters, druga pozitivna vest za Nemačku je što je izvoz u Rusiju u periodu januar-jun pao za samo 3,5 odsto, na 10,1 milijardu evra, nakon što je prošle godine "potonuo" za 25 odsto, na 21 milijardu evra.

To govori da uticaj međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog ukrajinske krize postepeno jenjava, ocenjuje britanska agencija.

Ipak, ukupne trgovinske perspektive su pogoršane, pošto je nemački izvoz u SAD i Francusku, dva najvažnija tržišta, pao za 4,0 odsto, na 53,4 milijarde evra i za 2,0 odsto na 52,1 milijardu evra, respektivno, u prvom polugođu tekuće godine.

Izvoz u Britaniju, treće najveće tržište za Nemačku, stagnirao je u prvom polugođu, na oko 44,8 milijardi evra.

Tražnja za nemačkim proizvodima na tržištima u razvoju je bila prigušena, pri čemu je nemački izvoz u Kinu porastao za samo jedan odsto, na 36,3 milijarde evra, izvoz u Brazil je pao 18 odsto, na 4,4 milijarde evra, a u Južnoafričku Republiku za 11 odsto, na 4,4 milijarde evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.