Izvor: Blic, 26.Okt.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj koji je zapanjio svet: Žene u politici često izložene seksualnom maltretiranju

Seksualno maltretiranje, pa čak i nasilje nad ženama parlamentarcima je raširena pojava u svetu, navodi se u izveštaju globalne parlamentarne grupe.

U studiji Interparlamentarne unije koja je objavljena u vreme godišnje skupštine ove grupe u Ženevi, navodi se da je u istraživanju učestvovalo samo 55 poslanika, ali da one predstavljaju parlamente iz celog sveta.

Više od 80 odsto anketiranih žena žalilo se da su doživele određenu vrstu psihološkog ili seksualnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << maltretiranja ili nasilja.

U izveštaju se otkriva sa kakvim zlostavljanjem se suočavaju žene političari širom sveta.

Jedna članica Evropskog parlamenta rekla je da je primila više od 500 pretnji silovanjem na "Tviteru" za samo četiri dana.

Druga žena iz Azije primila je pretnje nasiljem upućene njenom sinu, sa podacima o njegovoj školi, razredu i uzrastu.

Od žena koje su učestvovale u istraživanju, 65,5 odsto je izjavilo da su bile meta uvreda i korištenja lascivnog rečnika i mimike. U izveštaju se navodi da su uvredljivi komentari muškaraca praktično svakodnevna pojava, preneo je Bi-Bi-Si.

Profesorka Mkandu Luo, ministarka za pol u Zambiji, rekla je da su žene parlamentarci u njenoj zemlji posebna tema među muškarcima.

- Jedan član parlamenta rekao mi je da voli da dolazi na sednice jer tu ima puno žena i da on samo treba da izabere jednu od njih - rekla je ona.

U izveštaju se zaključuje da veliki procenat seksualne diskriminacije, od ponižavajućeg i uvredljivog jezika, do maltretiranja i nasilja, sprečava mnoge žene da obavljaju svoje dužnosti bezbjedno i u slobodi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Žene političari izložene seksulanom nasilju

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2016

LONDON - Seksualno maltretiranje, pa čak i nasilje nad ženama parlamentarcima je raširena pojava u svijetu, navodi se u izvještaju globalne parlamentarne grupe...U studiji Interparlamentarne unije koja je objavljena u vrijeme godišnje skupštine ove grupe u Ženevi, navodi se da je u istraživanju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.