Izraelci optuženi za krijumčarenje robe za Hamas

Izvor: RTS, 02.Mar.2015, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelci optuženi za krijumčarenje robe za Hamas

Trojica Izraelaca uhapšena su nedavno zbog sumnje da su krijumčarili nelegalnu robu u Pojas Gaze, uključujući metal za obnovu tunela prokopanih ispod granice za napade na Izrael, navodi izraelska štampa.
Detalji o njihovom hapšenju nisu objavljivani sve do danas, kada je sud to dozvolio, navodi izraelski list Haarec, prenosi Tanjug.

Džeruzalem post je objavio imena trojice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uhapšenih protiv kojih je danas podignuta optužnica i dodaje da su uhapšena ukupno četvorica, a da je ime jednog pod embargom.
Taj četvrti je dobro znao da su oni u kontaktu sa grupama u Gazi povezanim s Hamasom.
Krijumčarilo se preko graničnog prelaza za transport robe Kerem Šalom i odatle je materijal išao do kupca iz Hamasa i operativca Osame Zuarova, kome je zvanično zabranjeno od strane Izraela da trguje.
Optuženi su, uprkos tome što su to znali, nastavili da mu prodaju robu tajno, navodi se u optužnici.
U poslednje tri nedelje izraelska policija je zajedno s bezbednosnom službom Šin bet i Upravom za poreze vodila istragu osumnjičene grupe krijumčara.
Policijski izvori ističu značaj ovih optužbi protiv Izraelaca, uključujući finansiranje terorističke grupe, komuniciranje s neprijateljem, pranje novca, izbegavanje poreza u vrednosti od više miliona šekela.
U saopštenju izraelske policije navedeno je da se radi o "fenomenu u kom izraelski biznismeni čine ozbiljnu štetu bezbednosti Izraela u zamenu za novac".
Osumnjičeni su optuženi da su obezbeđivali, ali sirov materijal direktno Hamasu za pravljenje raketa, projektila i drugog oružja.
Krijumčarili su velike količine metala i metalnih cevi, navodno za izgradnju podzemnih tunela uništenih tokom letošnjeg rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze i liftova u tunelima za transport otetih žrtava.
Bezbednosna služba Šin bet navela je da je mnogo materijala transportovano direktno u kampove za obuku Hamasa što je pomagalo jačanju vojne sposobnosti u Gazi.
Tokom racija pronađene su velike količine nelegalnog materijala, skrivenog među robom čiji je transport u Gazu dozvoljen. Materijal je nađen tokom inspekcije prelaza Kerem Šalom, jednom prilikom ispod humanitarnih proizvoda namenjenih Gazi.
Dvojica osumnjičenih Izraelaca, biznismena iz centra Izraela, slali su kamione s gvožđem trećem osumnjičenom koji živi kraj granice i koji je nadgledao transfer u ruke biznismena u Gazi.
Sumnje su podstaknute kada su jednom kamioni s robom vraćeni s granice.
Trojica osumnjičenih su obavešteni da roba dospeva u ruke Hamasa i da se koristi za tunele, ali su oni nastavili transfer.
Osoba u Gazi koja je s njima bila u vezi stavljena je na crnu listu, a dvojica osumnjičenih su potom osnovali kompaniju preko koje su primali novce iz Gaze i prali ih u bankama na drugoj palestinskoj teritoriji - Zapadnoj obali.
Izraelska policija je proveravala desetine osumnjičenih, uključujući i vozače kamiona.
Osim Izaealca uhapšeni su i osumnjičeni iz Gaze.
Tokom istrage Izraelci su priznali da su znali destinaciju robe i njenu svrhu i da je to nelegalno.
Neki su izrazili žaljenje i sada sarađuju s istragom, uz objašnjenje da su to radili jer im je novac bio preko potreban. Policaja tvrdi da su zaradili milione šekela.
Šin bet procenjuje da je Hamas na te materijale potrošio 30 miliona dolara.
Osumnjičeni koji živi kraj granice ima troje dece, od kojih jedno trenutno služi u borbenoj jedinici izraelske vojske.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.