Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelac (15) ubijen na granici sa Egiptom

Izraelac (15) ubijen je danas u obračunu kraj granice s Egiptom, izjavio je večeras izraelski vojni portparol, dodavši da se najverovatnije ne radi o terorističkom napadu.

Israeli worker shot, injured near Egypt border https://t.co/bEhesnlDlH

Žrtva je sin radnika koji je radio na održavanju granične ograde, preneli su izraelski mediji.

On je podlegao povredama u bolnicu gde je prenet vojnim helikopterom. Početni rezultati istrage ukazuju da najverovatnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu pucali ekstremisti, rečeno je u jedinici vojnog portparola.

U arapskim i egipatskim medijima se navodi da je dečak pogođen zalutalim metkom za vreme sukoba između egipatskih vojnika i krijumčara na drugoj strani granice.

Jedan egipatski bezbednosni izvor je naveo da su krijumčari otvorili vatru prema egipatskom vojnom punktu i greškom pogodili dečaka. Obraćajući se novinarima ispred bolnice u Ber Ševi dečakov otac je optužio izraelsko Ministarstvo odbrane što nije obezbedilo odgovarajuću zaštitu za radnike.

Mediji podsećaju da su dva izraelska vojnika ranjena u oktobru 2014. godine na granici s Egiptom, kada su dve neidentifikovane osobe pucale i ispalile protivtenkovsku raketu na njihovo vozilo sa Sinajskog poluostrva u pokušaju krijumčarenja droge.

Egipat i Jordan su jedine dve susedne arapske zemlje koje su potpisale mirovni sporazum s Izraelom. Granica s Egiptom je uglavnom mirna otkako je taj sporazum potpisan 1979. godine. Preko nje na Sinaju egipatske bezbednosne snage se bore protiv islamskih ekstremista, navodi Asošiejtid pres.

Američka agencija navodi da je današnje nasilje odraz pretnje s kojom su suočeni i Izraeli Egipat od krijumčara i islamskih ekstremističkih grupa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.