Izrael uspešno testirao Davidovu praćku

Izvor: Blic, 02.Apr.2015, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael uspešno testirao "Davidovu praćku"

Izraelski zvaničnici su u sredu objavili da je zajednički raketni odbrambeni sistem sa SAD uspešno prošao novi test i da se očekuje da bude operativan sledeće godine.

To će omogućiti važno sredstvo u zaštiti zemlje od gerilaca Hezbolaha u Libanu.

Izraelsko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je sistem "Davidova praćka" uspešno presreo metu u seriji testova izvođenih s Agencijom odbrane od raketa SAD i ocenilo da je reč o velikom "kamenu temeljcu". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Verujemo da će sledeće godine biti operativan", rekao je ministar odbrane Izraela Moše Jaalon u obrahanju novinarima zajedno s predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD Džonom Bejnerom.

Jaalon je rekao da je projekat primer jakih odnosa SAD i Izraela.

"Davidova praćka" je namenjena da se suprotstavi raketama srednjeg dometa, koje poseduju izraelski neprijatelji širom regiona, a posebno Hezbolah.

Ta organizacija vodila je jednomesečni rat protiv Izraela 2006. godine i veruje se da poseduje hiljade raketa.

Sistem je, takođe, namenjen odbrani od krstarećih raketa na maloj visini ispaljenih sa velike daljine.

To je deo onoga što Izrael naziva "višeslojnim" raketnim odbrambenim sistemom, koji uklučuje "erou", razvijen da presreće rakete većeg dometa iz Irana i raketni odbrameni sitem "gvozdena kupola", koji je već operativan.

Uspešan test je objavljen u trenutku kada svetske sile pokušavaju da sklope nuklearni sporazum s Iranom, kome se Izrael protivi, jer smatra da će iranska nuklearna infrastuktura ostati netaknuta.

"Davidovu praćku" je napravila izraelska odbrambena kompanija "Rafael" zajedno s americkim odbrambenin gigantom Rejteonom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.