Izrael opozvao ambasadora iz Švedske

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael opozvao ambasadora iz Švedske

Izrael je danas opozvao svog ambasadora iz Stokholma "na konsultacije", nakon što je Švedska priznala Palestinu.

"Ta mera odražava naše uznemirenje i uzbuđenje zbog te nekorisne odluke (Švedske) koja ne doprinosi mogućnosti povratka (Izraela i Palestinaca) pregovorima", rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Izraela, Emanuel Nahšon.

Ambasador Isak Bahman, na dužnosti u Stokholmu od 2012. godine, opozvan je na neodređeno vreme.

Šefica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << švedske diplomatije, Margot Valstrom, saopštila je u četvrtak da je njena vlada dekretom priznala Državu Palestinu.

Izrael je odmah reagovao na tu odluku kao na "nesrećnu", uz ocenu da će ona verovatno ojačati "ekstremističke elemente i palestinsku politiku odbijanja". "Švedska vlada mora da shvati da su odnosi na Bliskom Istoku komplikovaniji od sklapanja nameštaja 'Ikee', i da se u tom regionu mora delovati odgovorno i promišljeno", ukazao je ministar inostranih poslova Izraela, Avigdor Liberman u saopštenju.

Švedska je palestinsku državu priznala kao prva stara članica Evropske unije.

Po podacima agencije AFP, 112 zemalja je priznalo palestinsku državu, a, po palestinskim vlastima, priznale su je 134, od kojih je sedam to učinilo pre ulaska u EU: Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.