Izrael koristi prekomernu silu protiv Palestinaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael koristi prekomernu silu protiv Palestinaca

Istražitelj UN za ljudska prava zadužen za Pojas Gaze i Zapadnu obalu Makarim Vibisono apelovao je danas na Izrael da istraži ono što je nazvao prekomernom silom koju koriste izraelske bezbednosne snage protiv Palestinaca.

Pozvavši da se počinitelji sudski gone, on je takođe apelovao da se protiv palestinskih pritvorenika podigne optužnica ili da se svi puste, ako nisu optuženi.

U svom finalnom izveštaju za Savet UN za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istražitelj je ocenio da najnovije nasilje ukazuje na neprihvatljivo stanje ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijama, prenele su svetske agencije.

Izrael, inače, često optužuje taj Savet da je neobjektivan.

Dvadeset sedam Izraelaca ubijeno od oktobra 2015.

Dvadeset sedam Izraelaca i jedan građanin SAD ubijeni su u skoro svakodnevnim palestinskim napadima, uglavnom nožem, od početka oktobra.

Od izraelske vatre poginulo je 157 Palestinaca, uključujući dve trećine onih za koje izraelske vlasti tvrde da su bili napadači.

Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova nije odmah odgovorio na apele istražitelja, ali je rekao da ih razmatra.

Vibisono je najavio da se povlači sa mesta istražitelja 31. marta, optuživši Izrael da mu nije dozvolio da uđe u Gazu i na Zapadnu obalu.

Osudivši svako individualno nasilje, objasnio je da je do eskalacije došlo u vreme kada Izrael širi nelegalna jevrejska naselja na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalim, gradi zid da se odvoji od Palestinaca i drži Gazu pod blokadom, što se graniči sa kolektivnim kažnjavanjem.

U izraelskim zatvorima 5.680 Palestinaca, stotine maloletnika

Izrael je osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i Pojas Gaze u ratu 1967. godine. Kasnije je anektirao istočni Jerusalim, proglasivši ga večnim i nedeljivim glavnim gradom, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U izraelskim zatvorima je krajem oktobra prošle godine bilo 5.680 Palestinaca, uključujući stotine maloletnika, rekao je Vibisono, pozivajući se na podatke izraelske organizacije za ljudska prava Becelem.

On je takođe rekao da se stotine Palestinaca, među njima i deca, drži u pritvoru na osnovu tajnih dokaza, na po šest meseci, uz mogućnost da se taj rok neograničeno produžava.

Ocenio je da to nije u skladu sa međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

420

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Istražitelj UN: Izrael koristi prekomernu silu protiv Palestinaca

Izvor: Blic, 11.Feb.2016

Istražitelj UN za ljudska prava zadužen za Pojas Gaze i Zapadnu obalu Makarim Vibisono apelovao je danas na Izrael da istraži ono što je nazvao prekomernom silom koju koriste izraelske bezbednosne snage protiv Palestinaca...Pozvavši da se počinitelji sudski gone, on je takođe apelovao da se protiv...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.