Izrael i Hamas održavaju primirje

Izvor: VOA, 14.Avg.2014, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael i Hamas održavaju primirje

Dve strane u sredu su se dogovorile da produže prekid vatre još pet dana kako bi se pregovaračima, koji vode razgovore u Egiptu, pružila šansa da postignu sporazum o okončanju sukoba koji besni više od mesec dana.

"Složili smo se o većini tačaka, preostaju neki detalji u vezi sa bezbednošću, neki se odnose na izgradnju i podizanje embarga, u ovom trenutku ne želimo da ulazimo više detalja”, istakao je Azam al-Ahmed, šef palestinske delegacije u Kairu. >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA <<

Nakon što je objavljen produžetak prekida vatre, prema tvrdnjama Izraela na njegovu teritoriju je ispaljeno nekoliko raketa iz Gaze, a izraelska vojska je uzvratila vazdušnim udarima. Nasilje je završeno pred zoru, a prema dosadašnjim izveštajima nema žrtava.

"Izrael je prihvatio produžetak prekida vatre. Sve vreme smo spremni za bezuslovno produženje primirja, ali problem je Hamas, oni su faktor iznenadjenja. Do sada su prekršili ili odbacili deset konkretnih prekida vatre, a ponovo se to dogodilo prošle noći”, izjavio je Mark Regev, portparol izraelskog premijera.

Od početka jula, u Gazi je ubijeno oko 1.950 Palestinaca, od kojih su većina bili civili. Stradalo je i 67 Izraelaca, od kojih veliku većinu čine vojnici.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.