Izjašnjavanje o nezavisnosti Katalonije centralna vlada može da poništi

Izvor: Press, 23.Apr.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izjašnjavanje o nezavisnosti Katalonije centralna vlada može da poništi

Španski parlament je nedavno većinom glasova odbacio zahtev Katalonije da održi referendum o nezavisnosti, uz obrazloženje da je on neustavan, podseća AFP.

"Održaće se izjašnjavanje i to u pravnom okviru. Centralna vlada možda pokuša da ga poništi. Ali to ne zavisi od mene", rekao je Mas novinarima u Barseloni.

Prema njegovim rečima, ustav dozvoljava neobavezujuće izjašnjavanje, prenosi Rojters.

"U najmanju ruku trebalo bi da dozvole >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << katalonskom narodu da izrazi svoje mišljenje na demokratski način, u skladu sa zakonom Katalonije, i mi tražimo da vlada ne pokušava da blokira taj proces kako bismo saznali mišljenje Katalonaca", rekao je on.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da oko polovina ljudi u Kataloniji podržava nezavisnost od Španije, dok 80 odsto njih želi pravo da se izjasni o tome, dodao je Mas.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa jednom petinom, a u španskom izvozu ima još veći udeo, zbog čega su Katalonci nezadovoljni redistribucijom prihoda od poreza ka drugim regionima.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Katalonski referendum neobavezujuć

Izvor: B92, 23.Apr.2014

Barselona -- Predsednik španskog regiona Katalonije Artur Mas izjavio je da će sazvati neobavezujuće izjašnjavanje o nezavisnosti tog regiona u novembru...On kaže da se za taj potez odlučio kako bi omogućio Kataloncima da barem izraze svoje mišljenje o tome, nakon što je zvaničan Madrid zabranio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.