Ivanić: Rezultati popisa nisu ni relevantni, ni tačni

Izvor: N1 televizija, 01.Jul.2016, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: Rezultati popisa nisu ni relevantni, ni tačni

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da objavljeni rezultati popisa u BiH nisu ni relevantni ni tačni i da je potrebno izvršiti njihovu reviziju.

"Svi u BiH znamo da rezultati ovog popisa nisu tačni i relevantni. Priču o popisu pretvorili smo u političku, što nije trebalo", rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, objavljenim rezultatima popisa stvorena je iluzija da u BiH živi više ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
"Moj stav je jasan, a negativni ambijent stvoren je nepotrebnom odlukom o popisu i nespremnošću političkih ličnosti da uđu u razgovor i postignu kompromis. Kompromis je trebalo da znači da oni građani koji ne žive u BiH, već vani, tako budu i tretirani", kazao je Ivanić.

Političari iz RS ne prihvataju objavljene rezultate popisa iz 2013. godine, jer se odlukom direktora Agencije za statistiku BiH rezidentnim stanovnicima BiH smatra i oko 190 hiljada njenih državljana koji žive u inostranstvu i koji su u vreme popisa bili u svojim predratnim mestima boravka, što je, kako se tvrdi, učinjeno da bi Bošnjaci činili natpolovičnu većinu ukupnog stanovništva.

"Nudio sam kompromis"

"Priča da neko nekog hoće da izbriše gumicom, jer to nije učinio puškom, znak je neviđene nespremnosti da se razgovara na normalan način. Licemerno je gurati svoje eksperte i direktore da drže političke stavove, a insistirati da političari postignu kompromis", ocenio je Ivanić.

On je dodao da je situacija u BiH jako loša i da će nastaviti da insistira na priči o pritiscima Tužilaštva BiH oko popisa.

Prema njegovim rečima, BiH ne može da funkcioniše na sistemu preglasavanja, već samo na principu kompromisa i dogovora.

Ivanić je takođe rekao da je nudio kompromis u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa, ali da zvaničnici iz Federacije BiH na to nisu pristali, pogotovo bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o jučerašnjoj poseti članova Predsedništva BiH Nemačkoj, Ivanić je naveo da je veoma zadovoljan, istakavši da nemačka kancelarka Angela Merkel ima balansiran pristup BiH.

On je ocenio da je Nemačka istinski posvećena pomoći BiH i dodao da će ta zemlja razmotriti finansijsku pomoć BiH, posebno poljoprivrednicima.

Ivanić je kazao i da Republika Srpska nije ta koja koči evropski put BiH.

Govoreći o aktivnostima BiH na ispunjavanju Akcionog plana za pristupanje NATO-u (MAP), on je rekao da pregled odbrane još nije odabran, ali da se zna u kom pravcu treba da ide.

"Mi smo postigli kompromis i broj vojnika sa 10 hiljada sveden je na 9.200. Broj skladišta naoružanja četiri prema jedan sada iznosi četiri prema dva, a jedan se nalazi u RS, tako da je ispravljen debalans", rekao je Ivanić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.