Italijanski parlament pozvao vladu da prizna Palestinu

Izvor: Blic, 28.Feb.2015, 01:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski parlament pozvao vladu da prizna Palestinu

Italijanski poslanici usvojili su u petak tekst u kojem pozivaju vladu Matea Rencija da podrži formiranje Palestinske države ali i da uzme u obzir i legitimne interese Izraela.

"Italijanska vlada se poziva da promoviše priznavanje države Palestine, uzimajući u obzir zabrinutost i legitimne interese Izraela", navodi se u tekstu koji je predložila Rencijeva Demokratska stranka.

U drugom tekstu, na inicijativu Građanskog izbora, stranke koalicione vlade, poziva se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na "promovisanje političkog sporazuma između palestinskog Fataha i Hamasa, koji bi, priznavanjem Izraela i odustajanjem od nasilja, otvorio put ka priznavanju Palestinske države".

Izraelska ambasada u Rimu pozdravila je "umereni ton" usvojenih tekstova, koji nisu obavezujući za italijansku vladu.

Analitičari smatraju da je italijanski parlament zauzeo oprezniji ton u odnosu na parlamente Francuske, Velike Britanije i Španije koji su otvoreno pozvale svoje vlade da priznaju Palestinsku državu.

Švedska je 30. oktobra postala prva stara članica Evropske unije koja je priznala Palestinsku državu, a nekoliko članica EU su to učinile pre ulaska u Uniju - Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Malta i Kipar.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.