Italijanski bankarski sektor teško pogođen lošim zajmovima

Izvor: Blic, 06.Feb.2016, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski bankarski sektor teško pogođen lošim zajmovima

Akcije italijanskih banaka pretrpele su velike gubitke ove godine dok vlada pokušava da reši problem milijardi evra u lošim kreditima i reformiše i konsoliduje taj sektor.

Od početka godine, italijanske banke su izgubile više od 35 milijardi evra tržišne vrednosti pošto su investitori prodavali svoje akcije usled bojazni za oko 300 milijardi evra problematičnih zajmova, što je više od 30 odsto takvih zajmova u celoj evrozoni.

Ministar privrede Pijer Karlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Padoan rekao je juče u Senatu da je banke zahvatila "nestabilnost svetskih tržišta" dok su investitori nezadovoljni visokim nivoom loših zajmova u italijanskim bankama.

Padoan je rekao da je "italijanski bankarski sistem solidan", a analitičari kažu da postoji niz razloga zbog koji je došlo do masovne prodaje akcija italijanskih banaka, medju kojima su i problemi vlade da uradi nešto s bankarskim sektorom.

Vlada je prošle godine pokrenula reformu bankarskog sektora, ali je sprovodjenje reformi odloženo dok se, s druge strane, nisu ostvarile želje o spajanju banaka.

Analitičari ocenjuju da je zbog reakcija tržišta vlada pod pritiskom da postigne sporazum s Briselom o načinu na kojim bi se rešio problem loše plasiranih zajmova.

Stručnjak za banke s milanskog Bokoni univerziteta Andrea Resti rekao je da u padu tržišne vrednosti italijanskih banaka ulogu imaju i spoljni činioci, dodajući da je se situacija s lošim zajmovima u italijanskim bankama popravila prošle godine.

Slabosti u Kini navode investitore da se oslobadjaju akcija u italijanskim bankama tražeći sigurnije investicije poput nemačkih obveznica, rekao je Resti i dodao da je zbog prebacivanja nadzornog mehanizama prošle godine na Evropsku centralnu banku povećana pažnja nad italijanskim bankama.

"ECB je sve nervoznija. Oni bi veoma voleli da vide da se banke oslobode loših zajmova na odvojene načine kako bi se osiguralo da gubici ne pogode banke. Umesto toga, pogodiće nepovezane investitore", rekao je Resti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.