Italijanska vlada izdvaja 5,2 milijarde evra za dve ugrožene banke

Izvor: Blic, 26.Jun.2017, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanska vlada izdvaja 5,2 milijarde evra za dve ugrožene banke

Italijanska vlada odlučila je juče da izdvoji 5,2 milijarde evra kako bi omogućila funkcionisanje dve banke koje je Evropska centralna banka označila kao "propadajuće ili pred propašću" zbog njihovih problema sa solventnošću.

Premijer Italije Paolo Đentiloni rekao je da su mere koje je njegova vlada juče usvojila "potpuno u skladu s pravilima EU" koja regulišu pomoć država članica bankama.

Ipak, italijsnska vlada je saopštila večeras da će Italija platiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 17 milijardi evra kako bi spasila Banku Popolare di Vićenca i Veneto Banku, koje se suočavaju sa bankrotom.

- Ukupna sredstva mogu dostići maksimum 17 milijardi evra, međutim neposredni troškovi države su neštoi veći od pet milijardi - izjavio je italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan, prenosi AFP.

Banka Veneto i banka Popolare di Vičenca imaju problema zbog visokih iznosa neplaćenih kredita.

Italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan rekao je da će dve banke normalno raditi u ponedeljak. NNNN

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.