Istraživanje: 64,4 odsto građana Vukovara protiv ćirilice

Izvor: Press, 22.Jul.2014, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraživanje: 64,4 odsto građana Vukovara protiv ćirilice

Rezultati istraživanja o jednom od gorućih hrvatskih političkih pitanja ne idu u prilog zagovornicima povećanja potrebnog udela nacionalne manjine na polovinu stanovništva, jer se većina ispitanika, njih 34 odsto, izjasnila da to pitanje ostane uređeno kao i do sada.

Osim toga, 20,2 procenta ispitanika u istraživanju sprovedenog u okviru "Pilarovog barometra hrvatskog društva" uopšte se ne bi odazvalo na referendum, odgovor na to pitanje ne zna njih 25,7 odsto, dok je bez odgovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bilo 1,1 procenat ispitanika.

S druge strane, za predlog da se nacionalna manjina može ravnopravno da služi svojim jezikom i pismom samo ako čini polovinu stanovništva na nekom području izjasnilo se tek 19,1 odsto ispitanika.

Što se tiče situacije u Vukovaru, odgovori su uveliko različiti, jer se znatna većina protivi postavljanju dvojezičnih natpisa u tom gradu.



Protiv ploča s latinicom i ćirilicom u Vukovaru izjasnilo se ukupno 64,4 odsto ispitanika, od kojih 38,3 posto smatra da Vukovar treba trajno izuzeti od dvojezičnih natpisa, a 26,1 odsto smatra da s tim treba još pričekati.

Onih koji bezuslovno podržavaju table s latinicom i ćirilicom ima svega 6,1 odsto, dok je onih koji podržavaju dvojezične natpise, ali smatraju da je postupak njihovog uvođenja trebao biti pažljiviji 12,1 procenat.

Ne zna šta bi podržalo 17 odsto, a bez odgovora je 0,4 procenta ispitanih, prenela je Hina.

Istraživanje je sproveo zagrebački Institut društvenih nauka Ivo Pilar trenskom usmenom anketom u periodu od 24. marta do 8. maja, na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoletnog stanovništva kojim je bilo obuhvaćeno 1.000 osoba na 143 lokacije.

Inače, Hrvatski sabor uputio je 15. jula referendumsko pitanje o dvojezičnosti na ocenu ustavnosti, a zastupnici Hrvatske demokratske zajednice su bili uzdržani.

Sabor je odluku doneo na osnovu predloga Odbora za Ustav, koji je protumačio da je takvo referendumsko pitanje protivno preambuli Ustava i nizu međunarodnih dokumenata, među kojima je i Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji.

Referendumsku inicijativu pokrenuo je Štab za obranu hrvatskog Vukovara, koji je Saboru u decembru dostavio više od 600.000 potpisa.

Hrvatska vlada svojevremeno je najavljivala ustavne promene koje bi onemogućile održavanje referenduma kojima se ograničavaju, ili smanjuju prava manjina.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.