Istraga o troškovima premijera Rencija dok je vodio Firencu

Izvor: Blic, 13.Okt.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o troškovima premijera Rencija dok je vodio Firencu

Sud u Firenci otvorio je istragu o troškovima koje je pravdao italijanski premijer Mateo Renci izmedju 2009. i 2014. godine, dok je bio gradonačelnik Firence, javlja Rojters pozivajući se na neimenovane sudske izvore.

Računovodstveni sud, koji obezbeđuje ispravno korišćenje javnih srestava, delovao je posle novinskih tekstova u kojima je Renci optužen da je redovno tražio da mu se nadoknade troškovi za ručkove i večere u restoranima sa porodicom i prijateljima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />Upitan danas o tim troškovima u radio intervjuu, Renci je negirao da je bilo šta pogrešno uradio, rekavši da je očigledno da su tvrdnje o nepravilnostima neutemeljene, navodi Rojters.

Gradonačelnik Rima Injacio Marino, član Rencijeve Demokratske stranke, podneo je ove nedelje ostavku zbog članaka da je neosnovano podneo troškove za sedam ručkova i večera u restoranima.

Renci se distancirao od Marina rekavši da je on "izgubio poverenje Rimljana."

List "Fato kvotidijano" navodi zvaničan dokument po kome je Renci izmedju 2004. i 2009. godine dok je bio predsednik provincijske vlade Firence potrošio oko 600.000 evra na restorane i ketering koristeći službenu kreditnu karticu.

Marino je, kako se navodi, potrošio 20.000 evra na službenu karticu za dve i po godine mandata kao gradonačelnik Rima. On je prošle nedelje vratio čitavu sumu u pokušaju da ućutka kritike.

Posle preliminarne istrage sud će tražiti od Rencija da da svoju verziju dogadjaja, a zatim će imati 120 dana da odluči da li da odustane od slučaja ili da pozove premijera na sudjenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.