Istorijski sporazum: Kolumbijske vlasti i FARC prekidaju rat

Izvor: N1 televizija, 25.Avg.2016, 00:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski sporazum: Kolumbijske vlasti i FARC prekidaju rat

Vlada Kolumbije i levičarski pobunjenici saopštili su danas da su postigli sporazum o okončanju poslednjeg većeg gerilskog rata u Latinskoj Americi i time otvorili novo poglavlje za zemlju posle sukoba koji je trajao više od pola veka.

Pregovarači vlade i Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) napisali su danas na Tviteru da će objaviti detalje uspešnog završetka pregovora kasnije večeras po lokalnom vremenu u Havani, glavnom gradu Kube gde su pregovori vođeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Poslednjih nedelju dana dve strane su radile danonoćno da utvrde konačne detalje sporazuma prema kome se kolumbijska vlada obavezuje da sprovede agresivnu agrarnu reformu, reformiše svoju strategiju za borbu protiv narkotika i da počne da deluje u tradicionalno zanemarenim oblastima zemlje.

"Nadam se da ću danas objaviti istorijske, vrlo važne vesti za zemlju", rekao je ranije danas kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos.

Sporazum još mora da se ratifikuje na referendumu. Ali završavanje pregovora otvara Kolumbiji šansu da zatvori poglavlje od više od 50 godina sukoba u kome je poginulo više od 220.000 ljudi a više od pet miliona je bilo primorano da napusti svoje domove.

Spekulacije da bi predsednik Manuel Santos mogao noćas da objavi da je postignut sporazum porasle su danas kada je vlada objavila sliku nasmejanih pregovarača obe strane s naslovom "Dolazi dan. Na putu smo ka miru".

Gerilska marksističko-lenjinistička organizacija FARK vodila je oružanu borbu protiv vlasti Kolumbije još od 1964. godine, a glavni ciljevi su joj veća prava seljaka i borba protiv imperijalizma.

Pregovori koji su počeli u Havani 2012. godine i bili su kočeni nepoverenjem koje je naraslo tokom decenija ratne propagande obe strane.

Pobunjenička vojska primorana je da ode za pregovarački sto posle teških gubitaka na bojnom polju kada je niz vodećih komandanata ubila vojska koju su podržavale SAD, i kada se njihov broj prepolovio na sadašnjih 7.000 boraca.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.