Islamisti plaše Ameriku: Imamo više od 70 boraca spremnih za napad

Izvor: Blic, 06.Maj.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamisti plaše Ameriku: Imamo više od 70 boraca spremnih za napad

Islamska država koja je preuzela odgovornost za napad u nedelju na izložbi karikatura proroka Muhameda u Garlandu kraj Dalasa, objavila je da na teritoriji SAD ima 71-og obučenog borca u 15 saveznih država "spremnih da napadnu svaku metu koju izaberemo".

"Napad Islamske države u Americi je tek početak naših napora da oformimo svoju provinciju u srcu našeg neprijatelja", objavila je ID dodajući da je meta njihovog napada u nedelju bila organizator izložbe karikatura proroka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Muhameda, Pamela Geler.

Prema saopštenju Islamske države, od navedenog broja boraca, 23 je spremno da izvrši napade slične onom koji se dogodio u Teksasu pre nekoliko dana, na izložbi karikatura proroka Muhameda.

“Meta našeg napada bila je organizatorka izložbe Pamela Geler. Poslaćemo naše lavove da je zakolju“, stoji u saopštenju ID.

Pamela Geler je novinarka, bloger i izrazio antiislamski usmerena aktivistkinja koja često izraživa kontroverze svojim intenzitetom protivljenja muslimanima.

ID je dodala da joj je bilo poznato da će Gelerova biti dobro čuvana.

"Naša namera je bila da pokažemo kako lako dajemo živote u ime Alaha", poručila je ID.

U audio snimku emitovanom u utorak na radio stanici "Al Bajan", ta ekstremistička grupa, navodi da su "dva vojnika kalifata" sproveli napad u nedelju.

"Poručujemo Americi da je ono što dolazi još oštrije i teže i vi ćete videti od vojnika kalifata šta vas ugrožava", stoji u saopštenju ID.

Američki mediji su odmah posle pucnjave u nedelju uveče po lokalnom vremenu u Garlandu objavili, pozivajući se na visokog zvaničnika FBI, da je jedan od napadača Elton Simpson iz Arizone, bio predmet njihove terorističke istrage.

Zatim su mediji identifikovali napadače koje je ubila američka policija ispred galerije kao 31-godišnjeg Simpsona i 34-godišnjeg Nadira Sofija.

Los Anđeles Tajms piše da su njih dvojica delili apartman u gradu Feniksu, a televizija CNN je emitovala reportažu u kojoj su agenti FBI došli na tu adresu u Arizoni.

Agenti FBI su sudu predali višesatne snimljene razgovore u kojima Simpson govori o putu u Somaliju i priključenju "braći koja vode sveti rat".

Američko tužilaštvo tada nije uspelo da dokaže da je on učinio bilo kakav teroristički čin, ali je utvrdilo da je lagao istražne organe negirajući da je razgovarao o odlasku u Somaliju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamska država preti novim napadima u SAD

Izvor: RTS, 06.Maj.2015

Posle napada na izložbi karikatura proroka Muhameda u Garlandu kraj Dalasa, za koji je Islamska držva preuzela odgovornost, ta ekstremistička organizacija objavila je da na teritoriji SAD ima 71 obučenog borca u 15 saveznih država, spremnih da napadnu svaku metu koja bude izabrana. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.