Patrijarh o Stepincu: Najveći problem vatikanski arhiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh o Stepincu: Najveći problem vatikanski arhiv

Nedostupnost vatikanskog arhiva trenutno je najveći problem u radu mešovite pravoslavno-katoličke komisije čiji je zadatak da zajednički razmotri lik kardinala Alojzija Stepinca, izjavio je patrijarh srpski Irinej za "Politiku".

Kako navodi list, patrijarh je time potvrdio informacije koje su procurile u javnost, nakon poslednjeg zasedanja komisije u Požegi, 21. i 22. aprila - da je delegaciija SPC oštro negodovala što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našim istražiteljima pristup ovom arhivu.

"Komisija radi svoj posao i on nije završen. Nadamo se da ćemo uspeti da kažemo ne samo svoju, već realnu istinu o delovanju nadbiskupa Stepinca tokom Drugog svetskog rata. Naše je da prikupimo dokaze, a ne znamo kako će druga strana na to reagovati", rekao je za "Politiku" patrijarh srpski Irinej povodom okončnja četvrte sednice mešovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve.

Ova komisija formirana je u julu prošle godine, sa zadatkom da rasvetli ulogu kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata. Papa Franja je proces proglašenja Stepinca za sveca zaustavio do okončanja rada komisije.

Sledeći sastanak mešovite komisije biće održan u Podgorici 7. i 8. juna, a razgovaraće se na temu "Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.