Iranski parlament usvojio nuklearni sporazum

Izvor: RTS, 13.Okt.2015, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski parlament usvojio nuklearni sporazum

Iranski parlament usvojio istorijski nuklearni sporazum postignut sa svetskim silama, čime je okončana debata u Iranu o tom dokumentu i popločan put njegovoj formalnoj primeni, objavila je iranska novinska agencija IRNA, a preneo britanski Bi-Bi-Si.
Za sporazum je glasao 161 poslanik iranskog parlamenta, protiv je bilo 59 poslanika, dok ih 13 nije glasalo, prenosi Tanjug.
Parlament je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takođe izglasao da će inspektori međunarodne zajednice imati samo ogrančeni pristup vojnim lokacijama u Iranu.
Sporazum koji je 14. jula, nakon višegodišnjih pregovora, postignut između zvaničnog Teherana i predstavnika šest svetskih sila predviđa ukidanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje iranskih nuklearnih aktivnosti.
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je između 2006. i 2015. usvojio sedam rezolucija kojima se od Teherana traži da prestane da proizvodi obogaćeni uranijum, koji može da se koristi za civilne potrebe, ali i za proizvodnju nuklearnih bombi.
Iran tvrdi da je njihov nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe, odnosno da služi proizvodnji električne energije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.