Iranski ajatolah: Nema dogovora oko nuklearnog programa ako sankcije ostanu

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranski ajatolah: Nema dogovora oko nuklearnog programa ako sankcije ostanu

Iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Ali Hamnei izjavio je da neće biti dogovora oko iranskog nuklearnog programa ukoliko svetske sile insistiraju na suspenziji umesto definitivnom ukidanju sankcija protiv Teherana, mada je konačna odluka, kako je istakao, na iranskom parlamentu.

- Ukoliko će sankcije biti suspendovane, onda ćemo mi ispuniti svoje obaveze na terenu na nivou suspenzije, a ne na fundamentalnom nivou - zapretio je ajatolah pošto su su neki američki zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << govorili o suspenziji sankcija.

Hamnei je za iransku državnu televiziju rekao da je to za Teheran neprihvatljivo.

Kako je preneo AP, to je prvi zvanični komentar istorijskog dogovora Irana i Zapada, pošto je predsednik SAD Barak Obama uspeo da obezbedi dovoljnu podršku da spreči da republikanci u američkom Kongresu blokiraju postignuti sporazum.

Iako ajatolah u Iranu tradicionalno ima konačnu reč o svim važnim pitanjima, Hamnei je rekao da će iranski parlamentarci imati konačnu reč.

- Predstavnici naroda su oni koji bi trebalo da odluče. Nemam savet u vezi sa načinom razmatranja, usvajanja ili odbijanja - nuklearnog sporazuma, rekao je ajatolah.

AP navodi da je poseban Komitet iranskog parlamenta započeo proučavanje postignutog dogovora, ali je nejasno koliko je daleko proces odmakao, jer Vlada još nije pripremila zvaničan predlog, niti je poznato koliku podršku sporazum ima u parlamentu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.