Iranska policija oduzima vozila loše pokrivenim ženama

Izvor: Blic, 02.Sep.2015, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranska policija oduzima vozila "loše pokrivenim" ženama

Iranska policija ovlašćena je da u Teheranu oduzima vozila ženskim vozačima koje budu zatečene sa loše pričvršćenim velom preko lica ili bez njega, objavio je danas šef teheranske policije, general Tejmur Hoseini.

"Ukoliko je vozačica neodgovarajuće pokrivena velom ili ga je skinula, njeno vozilo će biti zaplenjeno u skladu sa zakonom", rekao je Hoseini.

On je dodao da će žena svoj oduzeti automobil dobiti natrag tek kad dobije sudski nalog za njegov povraćaj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Nošenje vela u javnosti je obavezno za sve žene u Iranu od Islamske revolucije 1979. godine. Poslednjih decenija je, međutim, došlo do ublažavanja propisa o oblačenju žena pa se mnoge pripadnice lepšeg pola u Teheranu oblače na način koji je daleko od onog koji je zastupljen u drugim muslimanskim zemljama poput Saudijske Arabije.

"Nažalost, neke ulice Teherana sada liče na modne salone", izjavio je ove nedelje najviši iranski sudski zvaničnik, ajatolah Sadeg Laridžani, ističući da je "do takve situacije dovela preterana tolerancija".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.