Iran se zalaže za nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva

Izvor: N1 televizija, 02.Maj.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran se zalaže za nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva

Iranski predsednik Hasan Rohani založio se nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva, prenela je iranska državna agencija IRNA.

Rohani je na sastanku u Teheranu s predsednicom Južne Koreje Park Geun Hje rekao da se Iran zalaže za svet bez oružja za masovno uništenje, naročito nuklearnog.

"Naš cilj je svet bez oružja za masovno uništenje, a posebno Korejsko poluostrvo i Bliski istok", rekao je Rohani.

Park je navela da je zatražila pomoć Irana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u primeni rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima je predviđeno nuklearno razoružavanje Korejskog poluostrva.

Rezolucije se posebno odnose na Severnu Koreju kojoj su UN uvele stroge sankcije zbog razvijanja nuklearnog programa.

Severna Koreja izvela je četiri nuklearne probe i testirala rakete dugog dometa početkom godine.

Park je juče doputovala u Teheran u prvu zvaničnu posetu predsednika Južne Koreje Iranu od 1962. godine.

Rohani je rekao da su se obe strane saglasile da će tokom narednih godina povećati bilateralnu trgovinsku razmenu sa trenutnih šest milijardi dolara godišnje na 18 milijardi.

Lideri dveju zemalja potpisali su nekoliko sporazuma iz oblasti nafte i gasa, železnica, turizma i tehnologije i dogovorili se o obnavljanju direktnih letova između Teherana i Seula.

Iran nastoji da se ponovo uključi u globalni ekonomski sistem posle ukidanja sankcija međunarodne zajednice zbog nuklearnog programa.

Južna Koreja, koja zauzima peto mesto na svetu po uvozu sirove nafte, bila je jedan od najvećih uvoznika nafte iz Irana pre uvođenja sankcija toj zemlji.

Južna Koreja i Iran uspostavili su diplomatske odnose 1962.godine, ali se njihovi lideri nisu sastajali.

Park je takode razgovarala ; iranskim verskim vođom, ajatolahom Alijem Hamneijem, koji je rekao da SAD kao saveznik Južne Koreje ne bi trebalo da utiču na jačanje diplomatskih odnosa Južne Koreje i Irana.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rohani pozvao na nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2016

Iranski predsednik Hasan Rohani založio se nuklearno razoružanje Korejskog poluostrva, prenela je iranska državna agencija IRNA...Rohani je na sastanku u Teheranu s predsednicom Južne Koreje Park Geun Hje rekao da se Iran zalaže za svet bez oružja za masovno uništenje, naročito nuklearnog..."Naš...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.