Iran kupuje borbene avione Suhoj-30 od Rusije

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran kupuje borbene avione 'Suhoj-30' od Rusije

Iran će potpisati ugovor sa Rusijom o kupovini borbenih aviona "Suhoj - 30", najavio je iranski ministar odbrane Husein Degan.

On, međutim, nije precizirao koliko će Teheran kupiti aviona niti kada će biti potrpisan ugovor, prenosi AP.

Degan je, u komentarima na sajtu Ministarstva odbrane, dodao da će, prema ugovoru, Iran biti uključen u proizvodnju tih letilica.

On je, takođe, negirao da je Iran pregovarao o kupovini borbenih aviona "J10" od Kine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Degan je, tom prilikom, istakao i da će se prvi članovi iranske posade, koji su obučeni u Rusiji, vratiti kući u narednih dva ili tri dana, te će druga grupa biti poslata na obuku.

Rusija je već počela s isporukom protivvazdušnog raketnog sistema S-300 Iranu.

Dogovor o isporuci modernog sistema protivvazdušne odbrane zamrznut je 2010. godine zbog sankcija koje su Ujedinjene nacije uvele Teheranu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je isporuku protivvazdušnog sistema u aprilu prošle godine.

Iransko vazduhoplovstvo i dalje veoma zavisi od domaćih modifikovanih verzija davno zastarelih vojnih aviona, uključujući sovjetske "migove" i američke "tomket F-14A" iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.