Izvor: Blic, 28.Avg.2016, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak traži od Saudijske Arabije da promeni ambasadora

Irak je danas pozvao Saudijsku Arabiju da smeni ambasadora u Bagdadu zbog njegovih komentara o navodnom progonu sunitskih muslimana.

Ti komentari su naljutili lokalne šiitske muslimanske političare i vojne vođe.

"Sabanovo prisustvo je prepreka razvoju odnosa između Iraka i Saudijske Arabije", rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Ahmed Džamal u komentaru za Al Ad, televizijski kanal koji pripada šiitskoj miliciji Asaib Al al Hak.

On je napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Twitteru da je ministar "pozvao saudijskog kolegu da zameni ambasadora Saudijske Arabije u Bagdadu".

Zahtev šiitske vlade u Bagdadu naglašava dubinu neprijateljstva između sunita i šiiita u regionu u kome sektaški sukobi besne u Siriji, Jemenu i Iraku, ocenjuje Index.hr

Saudijska ambasada u Bagdadu bila je zatvorena od iračke invazije na Kuvajt 1990. godine, a ponovo otvorena u decembru, što se smatralo nagoveštajem čvršće saradnje protiv ekstremista Islamske države koji kontrolišu delove teritorija u Iraku i Siriji.

Tamer al Saban je prvi saudijski ambasador koji je postavljen od otvaranja Ambasade.

On je pozvao iračku vladu da isključi šiitske paravojne grupe iz svoje vojne kampanje protiv IS-a kako bi se izbeglo zlostavljanje sunita u Iraku, nakon čega su zvaničnici u Bagdadu zatražili da bude proteran.

Saban je u više navrata govorio i o "terorističkoj zaveri" za njegovo ubistvo nakon što je šiitski vojni vođa Avs al Hafadži rekao u intervjuu za lokalni irački kanal da bi ubistvo ambasadora bilo "časno".

Irački ministar vanjskih poslova demantovao je u poneđeljak da je otkrivena zavera za ubistvo ambasadora.

U intervjuu za saudijsku televizijsku stanicu Al Arabiju Saban je rekao da se politika Saudijske Arabije prema Iraku neće promeniti.

"Imamo vrlo prijateljske odnose s iračkim političarima, što mediji ne opisuju", rekao je Saban.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Irak traži od S. Arabije da smijeni ambasadora u Bagdadu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Avg.2016, 13:00

Irak je pozvao Saudijsku Arabiju da smijeni ambasadora u Bagdadu zbog njegovih komentara o navodnom progonu sunitskih muslimana. Ti komentari su naljutili lokalne šiitske muslimanske političare i vojne vođe. "Shabanovo prisustvo je prepreka razvoju odnosa između Iraka i Saudijske Arabije", rekao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.