Irak: Oslobođen hrišćanski grad Hamdanija

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Oslobođen hrišćanski grad Hamdanija

Iračke snage su preuzele kontrolu nad hrišćanskim gradom Hamdanija u blizini Mosula, koji je prethodne dve godine bio pod brutalnom vladavinom samozvane Islamske države, javio je danas Si-En-En.

Multietnička koalicija predvođena SAD od ponedeljka sprovodi ofanzivu na Mosul, tokom koje je od džihadista očistila velike delove provincije Nineveh, u kojoj žive hrišćani, kurdi, jazidi, Turkmeni, suniti i šiiti.

Komandant iračkih kopnenin snaga, general Rijad Džalal >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je za iračku državnu televiziju al-Irakija TV rekao da je oslobođen grad Hamdanija, kao i da su vlasti sada u procesu povratka lokalnih zvaničnika kako bi ponovo bile otvorene glavne javne institucije i bio sačinjen plan popravke infrastrukture.

Iračke snage i hrišćanska paravojna grupa su u Hamdaniju ušle u sredu, ali su tokom sledećih nekoliko dana borci IS-a pružali snažan otpor.

Iračke snage su zatim potisnule džihadiste u centar grada, gde su ih dokrajčili vazdušni udari koalicije.

Kurdske snage u Iraku su jutros u zoru počele novi juriš na Mosul u okviru operacije velikih razmera koju su iračke snage zajedno sa njima preduzele kako bi drugi najveći irački grad preuzele iz ruku džihadista Islamske države, javlja AP.

Kurdske snage, poznate kao pešmerge, saopštile su da su jutros počele ofanzivu na dva fronta u pravcu severoistoka Mosula, u blizini malog grada Bašike.

Protekle nedelje su se iračke i kurdske snage borile protiv Islamske države u zoni pretežno nenaseljenih sela i malih gradova u okolini Mosula, našavši se pri tom na meti napada snajperima, bombama postavljenim pored puta i kamionima-bombama.

U ofanzivi na Mosul učestvuje više od 25.000 pripadnika iračkih kopnenih snaga, kao i avioni i savetnici koalicije koju predvode SAD.

Očekuje se da će biti potrebne nedelje, ako ne i meseci, da bi se Islamska država isterala iz Mosula, gde živi više od milion civila, zaključuje američka agencija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.