Irački premijer otvara Zelenu zonu za civile

Izvor: Blic, 29.Avg.2015, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački premijer otvara "Zelenu zonu" za civile

Irački premijer Hajder al-Abadi naredio je zvaničnicima da otvore za civile čvrsto utvrđenu "Zelenu zonu" u Bagdadu.

"Zelena zona", površine 10 kilometara kvadratnih uključuje vladine zgrade i nije dostupna civilima od 2003. godine, odnosno američke okupacije.

Ovo je poslednji u nizu koraka premijera Abadija da ublaži frakcijske tenzije u zemlji i da pooštri mere protiv korupcije.

Zona se nalazi u kvartu Kark na zapadnoj obali reke Tigar, a opasana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je betonskim zidovima uz jake kontrolne punktove i raspoređene tenkove.

Agencija AFP podseća da većina Iračana nema pristup "Zelenoj zoni", osim uz posebnu dozvolu. U zoni se nalaze bivša predsednička palata Sadama Huseina, kao i administrativni štab američkih okupacionih vlasti. Zona, takođe, uključuje i nekoliko stranih ambasada, među njima američku i britansku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.