Ofanziva iračkih snaga na Mosul, ID pokušava da otvori front ka Kirkuku

Izvor: RTS, 21.Okt.2016, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva iračkih snaga na Mosul, ID pokušava da otvori front ka Kirkuku

Petog dana velike ofanzive iračkih snaga na Mosul koji je u rukama Islamske države, u pokušaju da otvore novi front, džihadisti napali Kirkuk gde je stradalo od 20 ljudi. Među poginulima i irački novinar.
Džihadisti su u noći između četvrtka i petak izveli koordinisane samoubilačke napade u Kirkuku, gde se pet bombaša samoubica istovremeno diglo u vazduh na različitim mestima blizu vladinih zgrada. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Među stradalima su četiri Iranca koja su radila u nekim od vladinih institucija u Kirkuku.

Kirkuk se nalazi na području bogatim naftom oko 150 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog grada po veličini u Iraku i poslednjeg velikog uporišta džihadista u Iraku.
Džihadisti sada pokušavaju da otvore novi borbeni front u Kirkuku, izjavio je guverner te iračke provincije Nadžmedin Karim i dodao da je posle napada uveden policijski čas jer su primećeni snajperisti koji gađaju građane.
Agencija Frans pres navela je da su i novinari mete napada islamista. Novinar Ahmet Hadžeroglu ubijen je iz snajpera dok je izveštavao o sukobima u gradu.
Iračka policija je saopštila da je novinar ubijen iz snajpera Islamske države.
Islamska država je u zoru počela talas napada u Kirkuku i okolini, u očiglednom pokušaju da odvrati iračke bezbednosne snage od ofanzive na Mosul koji u rukama drže džihadisti, a koji se nalazi oko 170 kilometara od Kirkuka, navodi američka agencija.
Sukobi u Kirkuku i dalje traju, čuje se pucnjava, a iznad centralnog dela grada vidi se dim.
Strani zvaničnici već su na početku ofanzive rekli da će bitka za Mosul biti teška i duga.
Kurdske snage i konvoji oklopnih vozila sporo i oprezno napreduju na putu za Mosul, pošto su džihadisti na putevima postavili razne eksplozivne naprave i automobile bombe.
Islamska država je preuzela odgovornost za napade u Kirkuku tvrdeći da navodno kontroliše skoro polovinu grada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Irački novinar ubijen dok je izvešštavao o sukobima u Kirkuku

Izvor: Blic, 21.Okt.2016

Iračka lokalna televizijska stanica saopštila je da je njen novinar danas ubijen iz snajpera dok je izveštavao o sukobima u gradu Kirkuku na severu Iraka, gde se ekstremisti Islamske države satima bore protiv kurdskih bezbednosnih snaga, javlja AP...Kerkük'te düzenlenen saldırıda öldürülen...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.