Iračka vojska krenula u napad na uporište Islamske države

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračka vojska krenula u napad na uporište Islamske države

U nizu napada ekstremista Islamske države u Bagdadu i njegovoj okolini, poginulo je danas najmanje 20 ljudi.

Najsmrtonosniji napadi dogodili su se u bagdadskom naselju Ssab naseljenom šiitima gde je bombaš samoubica automobilom u kojem je bio eksploziv udario kontrolni punkt kod jedne komercijalne zone ubivši osam civila i tri vojnika.

U eksploziji je ranjeno 14 osoba, rekao je jedan policijski zvaničnik.

Drugi bombaš samoubica uleteo je kamionom na pijacu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Tarmiji koja se naalzi 50 kilometara od Bagdada ubivši četiri civila i dva policajca, dok je 19 ljudi ranjeno.

U gradu Sadr motociklista bombaš se razneo na pijaci kada je poginulo troje, a ranjeno deset ljudi, navela je policija.

Iračka vojska, uz pomoć šiitske milicije koju podržava Iran, započela je operaciju ponovnog zauzimanja Faluddze 23. maja, tako što je krenula da steže obruč oko ovog grada koji se nalazi na 50 kilometara od prestonice Bagdada.

Faludža je pala u ruke IS u januaru 2014. i bila prvi grad koji su džihadisti osvojili u Iraku, šest meseci pre nego što su proglasili kalifat na teritoriji osvojenoj u Iraku i Siriji.

Operacija za oslobođenje faludže počela danas

Iračka vojska pokrenula je danas napad na Faludžu, uporište takozvane Islamske države nadomak Bagdada. To je u izjavi za Rojters u blizini linije fronta kazao irački vojni zvaničnik i dodao da jedinice pokušavaju da uđu u grad.

Agencija navodi da su se tokom njegove izjave mogle čuti eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja iz pravca Naimije, južnog dela Faludže.

Iračka vojska, uz pomoć šiitske milicije koju podržava Iran, započela je operaciju ponovnog zauzimanja Faluddze 23. maja, tako što je krenula da steže obruč oko ovog grada koji se nalazi na 50 kilometara od prestonice Bagdada.

Faludža je pala u ruke Islamske države u januaru 2014. i bila prvi grad koji su džihadisti osvojili u Iraku, šest meseci pre nego što su proglasili kalifat na teritoriji osvojenoj u Iraku i Siriji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Elitne iračke snage ušle Faludžu, ekstremisti ubili 24 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2016

Iračke snage danas napreduju u gradu Faludži, dok su u napadima Islamske države u Bagdadu i drugim gradovima u Iraku poginule najmanje 24 osoba. ..Elitne jedinice iračke vojske pokrenule su akciju u Faludži s ciljem da istisnu borce Islamske države iz tog uporište 50 kilometara zapadno od Bagdada...Uz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

(VIDEO) POČEO NAPAD NA UPORIŠTE DŽIHADISTA: Iračani krenuli na Faludžu

Izvor: Kurir, 30.Maj.2016

...To je u izjavi za Rojters u blizini linije fronta kazao irački vojni zvaničnik i dodao da jedinice pokušavaju da uđu u grad..Agencija navodi da su se tokom njegove izjave mogle čuti eksplozije i pucnji iz vatrenog oružja iz pravca Naimije, južnog dela Faludže..Iračka vojska, uz pomoć šiitske...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.