Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje za Oluju

Izvor: Blic, 27.Jul.2017, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa mladih Hrvatske traži izvinjenje za Oluju

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska pokrenula je uoči godišnjice projekat "Isprika" kojim od hrvatskih vlasti traže da se izvine žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zlocina za vreme i posle "Oluje" i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vreme i posle "Oluje", navodi Slobodna Evropa.

Kako kažu u peticiji, koja će zajedno sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još uvek čekaju pravdu, „stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zlocini pocinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve“.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta "Isprika" je ukazati hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zlocina za vrijeme i nakon "Oluje" i njihovim porodica, kao neki minimum solidarnosti nakon što je malo ratnih zlocina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto pocinitelja pravosnažno osuđeno".

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako ce ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije ukljucivati i billboarde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, ocekuju veci odaziv nego godinu ranije.

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umesto progona ratnih zlocina, već upravo suprotno.

- Naravno, to ne bi znacilo da onda ne treba procesuirati zlocine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava -, kaže Puharić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.