Indonezija planira da pogubi strance za 72 sata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2015, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonezija planira da pogubi strance za 72 sata

Indonežanske vlasti danas su obavestile devet stranaca i jednog Indonežana, osuđene na smrtnu kaznu zbog trgovinu drogom, da će biti pogubljeni za 72 sata, ignorišući tako pozive koje su Ujedinjene nacije i svetski lideri uputili zvaničnoj Džakarti da poštedi živote osuđenih.

Vlasti Indonezije su od četiri Nigerijca, dva Australca, jedne Filipinke i po jednog muškarca iz Brazila, Francuske i Indonezije, zatražili da iznesu svoje poslednje želje, izjavio je portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << indonežanskog državnog tužioca Toni Spontana, a prenela je agencija AP.

On je naveo da su devet optuženih iscrpli sve zakonske mogućnosti žalbe, dok Francuz Serž Atlaui može da uloži još jednu vanrednu žalbu na izvršenje smrtne kazne, o čemu bi indonežanski Vrhovni sud trebalo da odluči sutra.

Obaveštenje osuđenima o tome da će kazne biti izvršene nakon isteka perioda od 72 sata znači da bi pogubljenja u zatvoru Besi na ostrvu Nusakambangan mogla biti izvršena u utorak ili sredu.

Najavljena izvršenja smrtne kazne nad deset osuđenih su izazvala oštru kritiku međunarodne javnosti, a posebno vlasti Australije, Francuske i Filipina, koji se protive takvoj vrsti kazne.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je pozvao predsednika Indonezije Džoka Vidodoa da "hitno razmotri uvođenje moratorijuma na izvršenje smrtne kazne u Indoneziji, sa ciljem konačnog ukidanja tog vida kazne".

Predsednik Francuske Fransoa Oland je upozorio zvaničnu Džakartu na diplomatske posledice ukoliko Atlaui bude pogubljen, a juče je rekao da bi taj čin mogao da ima i ekonomske posledice po Indoneziju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UN: Vojna akcija nije odgovor na migrantsku krizu

Izvor: Blic, 26.Apr.2015

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun danas je apelovao na Evropu da se suzdrži od vojnog rešenja u cilju sprečavanja novog brodoloma u Sredozemnom moru, poput onog u kojem je prošle sedmice život izgubilo više od 750 migranata...Prošlonedeljna tragedija migranata u Mediteranu navela...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.